Premieră în România: Anomalie congenitală rară la pisici, operată cu succes la USAMV Cluj-Napoca

Specialiștii de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunță o premieră în chirurgia cardiovasculară specifică din România: o intervenție chirurgicală reușită la o pisică în vârstă de 7 luni, diagnosticată cu o anomalie congenitală extrem de rară.

Intervenția la pisica Alma, din rasa Scottish Fold, a fost realizată vineri, 24 septembrie, într-una din clinicile Spitalului de Urgență din cadrul facultății, de către o echipă formată din mai mulți specialiști – prof. dr. Florin Beteg, drd. Cosmina Dejescu, conf. dr. Cosmin Peștean și dr. Iulia Melega -, sub coordonarea prof. dr. Gilles Dupré, Dipl. ECVS, de la Universitatea de Medicină Veterinară VetMedUNI din Viena, care s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al USAMV. Diagnosticul a fost confirmat de conf. dr. Iuliu Scurtu, pe baza examenului cardiologic și ecografic Doppler.

”Diagnosticul a fost persistența ductului arterial (PDA – Patent Ductus Arteriosus) cu flux sanguin stânga spre dreapta, o anomalie congenitală extrem de rară la pisică, cu o prevalență de 0,2%, față de cea de la câine, care este de 4,7%. Pacienții felini cu PDA sunt în general asimptomatici, iar acesta este descoperit incidental, de cele mai multe ori în cazul unor examene clinice de rutină. Manifestările clinice ale PDA depind de volumul sanguin care trece din circulația sistemică în circulația pulmonară, care la rândul ei depinde de mărimea sau diametrul ductului arterial remanent și de diferențele presionale între circulația sistemică și pulmonară. Confirmarea diagnosticului se face prin examen ecocardiologic Dopler sau, desigur, prin investigații imagistice avansate, precum RM. Ductul arterial se închide spontan, imediat după naștere. Opțiunile de tratament sunt închiderea percutanată intervențională (Coils și Amplatzer Ductal Occluder Device) și ligaturarea chirurgicală. Șansele de supraviețuire fără tratament sunt minime, astfel că închiderea chirurgicală a PDA-ului asigură postoperator un prognostic pe termen lung favorabil, cu rată de succes de peste 80%”, explică prof. dr. Florin Beteg.

Potrivit echipei medicale de la USAMV Cluj-Napoca, intervenția chirurgicală este deosebit de riscantă, datorită iminenței permanente a deșirării ductului sau a marilor vase de sânge.

”Intervenția a fost extrem de dificilă și de provocatoare, iar în final ocluzarea chirurgicală a ductului arterial persistent s-a realizat la acest pacient felin, în premieră pentru România, prin aplicarea unui clips hemostatic Hem-o-lok”, a precizat prof. dr. Gilles Dupré.

USAMV anunță că pisica a avut o evoluție post-operatorie foarte bună, fiind internată la Spitalul de Urgență pentru monitorizare permanentă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut