Premieră în chirurgia veterinară la USAMV Cluj-Napoca

O intervenție chirurgicală constând în ablația unei tumori abdominale gigantice, de 12,6 kilograme, la un exemplar canin femelă, a fost realizată, în premieră, cu succes, la Clinica de Chirurgie a Facultății de Medicină Veterinară – Universitatea de Științe Agricolă și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Pacienta a fost cățeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani și cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie și Imagistică. Intervenția a fost realizată de  echipa formată din prof. dr. Florin Beteg, asist. univ. dr. Cosmin Mureșan și drd. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de conf. dr. Cosmin Peștean și dr. Nicușor Oros.

Potrivit medicilor veterinari de la Clinica de Chirurgie – USAMV, astfel de intervenții au mai fost efectuate, însă premiera constă în mărimea tumorii splenice.

”Acestă intervenție se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică și a avut o greutate de 12,6 kg, depășind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziția specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiștii noștri de la  Anatomie patologică”, precizează prof. dr. Florin Beteg, care a condus echipa medicală.

Medicii din echipă spun că intervenția a fost una riscantă „datorita iminenței permanente a rupturii splenice și a hemoperitoneului, hemostaza realizându-se prin utilizarea penselor de sigilare vasculară bipolară LigaSure (Atlas)”.

Hemangiosarcomul este un diagnostic devastator, cu o incidență între 0,2-5%, dar cu un prognostic încurajator după intervenția chirurgicală. Post-operator, evoluția cățelușei Daisy este foarte bună. Aceasta va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgență al Facultății de Medicină Veterinară, sub monitorizare permanentă și terapie intensivă – au transmis medicii veterinari de la USAMV Cluj-Napoca.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut