Premianții de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, sub soarele Greciei

A intrat în tradiția Colegiului aflat pe strada Mihail Kogălniceanu, în apropierea Universității clujene, ca la fiecare sfârșit de an școlar să-și răsplătească cei mai meritouși elevi cu o ”excursie a premianților”, pentru a le arăta celor care-și dedică studiului toate eforturile, toată pasiunea și curiozitatea intelectuală că după multă muncă există și o binevenită relaxare.

An de an, Asociația Colegiului Național ”Emil Racoviţă”, sprijinită de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, selectează nu numai elevii care au obținut premiul I la finele anului școlar, ci și laureații etapelor naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de studiu pentru a le recompensa performanțele. Dacă în anul școlar precedent, elevii au avut ocazia să cunoască istoria, cultura și frumusețile a trei mari capitale europene – Bratislava, Praga, Budapesta -, anul acesta excursia premianților s-a desfășurat în perioada 29 iunie -3 iulie, pe traseul Niș, Skopje, Salonic, Veliko Târnovo.

Îmbarcarea în autocarul agenției ”Itar” s-a făcut la ora 22, într-o seară de vară cu parfum de tei, sub ochii grijulii ai părinților. Drumul de noapte a fost lung, dar nicidecum plictisitor, dacă ai fi avut în vedere discuțiile ”savante” din autocar. Dialogurile vesele, copilărești, erau presărate cu informații, cu amintiri de toate felurile: elevii din clasele a XII-a erau încă sub impresia probelor examenului de bacalaureat, cei de gimnaziu vorbeau despe premiile, medaliile de argint și de bronz câștigate la olimpiade.

La Skopje, împreună cu Kiril și Metodie, sub umbra marelui cuceritor Alexandru Macedon

Prima zi adevărată de excursie a început după traversarea minunatei Serbii, odată ajunși la Skopje. Elevii au avut parte de ghidajul unei foste studente în România, excelentă vorbitoare de limba română. A fost traversat Vechiul Bazar, unde au putut fi admirate produse meșteșugărești locale, apoi centrul orașului, cu statuile călugărilor Kiril și Metodie, cu monumentala statuie ecvestră a lui Alexandru Macedon. Moscheea ridicată în secolul al XV-lea de Mustafa Pașa, Biserica Înălțarea Domnului, cu luxurianta ei grădină interioară, casa memorială a Maicii Tereza, Arcul de triumf celebrând independența obținută în 1991, vechea gară a orașului cu ceasul încremenit la ora 5,17 – ora la care a avut loc unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă a provinciei – au fost trecute în revistă cu interes și curiozitate intelectuală, sub ”bombardamentul” de informații al competentului ghid local.

De la Tesalonic la Meteora

După alte ore lungi petrecute pe drum, în veselie, discuții animate și glume, ajungerea în Salonic, al doilea oraș ca mărime și importanță al Greciei, s-a petrecut seara, nu atât de târziu cât să nu se mai poată încă admira cerul limpede, albastru și să nu rămână energie pentru o mică plimbare în port. După o noapte de refacere a forțelor, din nou îmbarcați în autocar, elevii au pornit spre Meteora, al doilea centru al isihasmului monahal din răsăritul european (după Sf. Munte Athos), azi complex muzeal aflat în patrimoniul UNESCO. Meteorele înălțate spre soare din dealurile cu vegetație mediteraneană de dafini, leandri și cedri, copleșitoare prin frumusețea lor măreață, precum și vechile mănăstiri cu bogăția obiectelor lor de cult, a veșmintelor bisericești, a cărților vechi au constituit pentru toți o experiență culturală unică. Elementele de arhitectură bizantină ale celor trei mănăstiri vizitate: Marele Meteor, Varlaam și Sfânta Treime, atât de familiare sufletului românesc, au fost asimilate de elevi într-o experiență culturală emoționantă ce va rămâne, cel mai probabil, de neșters. Cu toții au dovedit că știu purta cu eleganță ia românească, în semn de ”frâție” cu o lume și o civilizație cu care ne simțim profund afini și din contactul cărora istoria și cultura românească au ieșit îmbogățite de-a lungul istoriei. Ziua încărcată s-a încheiat în orășelul Kalambaka, unde toți olimpicii, obosiți și înfometați, s-au bucurat de ospitalitatea greacă, în taverne cu cine proaspete, pe gustul tuturor ”mofturoșilor” din grup. Întoarcerea la ospitalierul hotel Vergina din Salonic s-a petrecut sub o ploaie curată și răcoritoare.

Din nou la Tesalonik: plajă, mare albastră și …Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir

Ultima zi de ședere în Grecia a fost petrecută pe plaja Agia Triada, la Marea Egee. Apa albastră, soarele prietenos, aerul proaspăt (după ploaia de vară din ajun), varietatea ofertelor de la tavernele de pe pajă, jocurile cu mingea sau, pur și simplu, leneveala pe șezolng – iată toate ingredientele unei perfecte zile de vacanță de vară! Ziua a fost, însă, desăvârșită cu drumul de întoarcere în oraș care a prilejuit popasul la așezământul patronului spiritual al Tesalonikului, sfântul mare mucenic Dimitrie. Sub melodioasa chemare la slujba de vernie a vechilor clopote, elevii au putut admira splendidele mozaicuri bizantine ale lăcașului de cult, s-au putut închina icoanei sfântului Dimitrie din al cărui trup a țâșnit mir, iar nu sânge, atunci când a fost străpuns de sulițele ostașilor romani, au putut cumpăra suveniruri pentru cei de acasă. Ultimul obiectiv, odată cu care elevii și-au luat rămas-bun de la frumoasa Grecie, a fost Turnul Alb – fortăreață ce pare să ocrotească și azi orașul.

Spre casă…

Drumul de întoarcere acasă, lung și obositor, a trecut prin Veliko Târnovo, orașul medieval construit pe trei dealuri. Seara târziu, s-au putut admira în lumina crepusculului umbrele istoriei pe străduțele înguste ale orașului, veche capitală a țaratului româno-bulgar Apreciate au fost și bucatele gustoase pe care călătorii înfometați de atâta drum le-au savurat într-un ultim popas, înaintea lungului drum ce avea să-i aștepte înapoi, spre Cluj. În autocar, în veselie și amiciție, s-a desfășurat ultima ”competiție”: concursul de cultură generală inspirat de istoria și cultura locurilor vizitate. Căștigătorii concursului au împărțit frățește premiile (dulci!) dobândite cu cei ce, prea obosiți fiind, n-au mai avut puterea să răspundă întrebăror, numeroase și grele.

Comunicat apocrif”

Orice excursie e despre bucurie și prietenie. Nici excursia premianților 2023 ai CNER nu a făcut excepție. Clipe fericite, zile cu soare, elevi cuminți și inteligenți, sentimentul de libertate al exploratorilor unor noi orizonturi, în egală măsură exotice și familiare – toate acestea rămân consemnate pe pagina școlii. Mulţumim cadrelor didactice care au însoţit grupul premianţilor şi agenţiei de turism ITAR, care a făcut posibilă această excursie minunată.

Cronicar racoviţist

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut