Pr. prof. Nicolae Both, un „apostol al bucuriei”, aniversat la 90 de ani de viață

În prima sâmbătă a lunii februarie, 4 februarie 2023, un preot al Eparhiei de Cluj-Gherla și profesor universitar clujean, Pr. Nicolae Both, a fost aniversat la împlinirea a 90 de ani de viață. În Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca s-a adus rugăciune de mulțumire, prin Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, și concelebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Împreună cu ierarhii, la masa Sf. Altar s-au aflat în jur de 15 preoți. Răspunsurile liturgice le-au dat studenții seminariști.

Părintele Nicolae Both a fost condus în Catedrală de cei doi episcopi și de preoți. La încheiere, s-a adresat celor prezenți cu multă bucurie, a mulțumit ierarhilor și preoților pentru rugăciune și pentru că au venit să îl felicite, a spus tuturor: „O, iubiții mei, două momente îmi par importante în Sfânta Liturghie, înainte de Credeu și înainte de Tatăl nostru, când se zice: «Cealaltă vreme a vieții noastre în pace și întru pocăință a o săvârși, sfârșit creștinesc vieții noastre, fără patimi… și răspuns bun» – aici e îndemnul! – «răspuns bun la înfricoșătoarea Judecată a lui Cristos». Că toți vom răspunde odată și odată. De aia, am o convingere: iubiților mei, să fim gata că vine Judecata. Să ne străduim ca să fim vrednici să participăm la judecata lui Cristos! Pentru că, Cristos, când s-a născut și s-a făcut om pentru noi și pentru a noastră mântuite, n-a venit să judece lumea, dar la sfârșit va judeca lumea, și să fim de-a dreapta Blândului Păstor ca oile Lui cele iubite! Amin!”

Preasfinția Sa Ioan Călin a adresat părintelui Nicolae, care îi este unchi, și tuturor celor aflați în comuniune, un cuvânt, cu ocazia „acestei celebrări de recunoștință, pentru 32 de ani de preoție împliniți, ani de slujire oferiți lui Dumnezeu; recunoștință pentru simplitatea, originalitatea, autenticitatea dumneavoastră și pentru mărturia vieții dumneavoastră de credință, pe care ne-ați dat-o; mulțumire pentru slujirea preoțească la Tihău, acolo unde v-ați născut, făcând naveta duminica și în sărbătorile mari, 80 de km – timp de 13 ani. O parte din acești ani i-ați împărțit între Catedra de algebră, de matematică de la Universitatea clujeană și parohia din Tihău. Mulțumiri pentru predicile simple și de obicei scurte, mulțumiri pentru atâtea suflete pe care le-ați dezlegat de păcate, prin puterea lui Dumnezeu, desigur, pe care le-ați înseninat, le-ați ușurat și le-ați îndrumat. Mulțumiri pentru vizitele la bolnavi, mulțumiri pentru cărțile pe care le-ați scris – în jur de 35 de cărți cu temă religioasă -, poezii și chiar și cântece. Mulțumim pentru că însoțiți în continuare, cu rugăciunea dumneavoastră, Biserica”.

Preasfinția Sa Ioan Călin și-a exprimat recunoștința în acest moment și față de medicul neurochirurg prof. dr. Ștefan Florian, care, „prin știința sa, prin experiență și prin harul Domnului”, i-a prelungit părintelui Nicolae Both viața în urmă cu 13 ani. De aceea, i-a adresat un călduros „Mulțumim!”

Pr. Nicolae Both a dorit apoi să mulțumească Preasfințitului Claudiu fiindcă l-a felicitat și la împlinirea a 50 de ani de preoție. În atmosfera de căldură sufletească ce s-a creat, Preasfinția Sa Claudiu a arătat că aceasta este familia, faptul de a fi împreună și, în aceste momente, de a fi împreună toți cei pe care îi leagă ceva de părintele Nicolae. Pentru că, a spus, „toți avem ceva în mod special pentru sărbătoarea de astăzi: o mulțumire specială adusă lui Dumnezeu pentru părintele Nicolae și pentru slujirea lui în Biserica noastră”.

„Vârsta de 90 de ani este o vârstă frumoasă, dar ce este aceasta în fața veșniciei, în fața eternității? În viața adevărată, în viața veșnică ne vom regăsi cu toții fără riduri, fără păr alb, fără supărări, veșnic tineri și bucuroși în fața Domnului, în comuniune cu Bunul Dumnezeu. Vă mulțumesc foarte mult, părinte Nicolae, am venit cu drag astăzi și cred că simțiți în zâmbetele și privirile celor care vă înconjoară, noi, preoții, credincioșii, dragostea și afecțiunea pe care vi le purtăm. Mulțumim Domnului pentru slujirea dumneavoastră!”

Pr. Nicolae Both a mulțumit Preasfințitului Claudiu și și-a adus aminte și de „«pâlcul» acelea de călugărițe de la Jibou” unde a slujit și, drept mulțumită, a spus: „Am primit un bilețel din partea bunicului Episcopului nostru Claudiu, pr. Victor Vancu, și îl păstrez, așa frumos caligrafiat. A fost ca mulțumire pentru slujba pe care am adus-o «pâlcului» aceluia de călugărițe de la Jibou”. A adăugat: „Și încă o dată vă spun: vă iubesc pe toți, fără deosebire, pentru că nu am altă sarcină decât aceasta de iubire. Și de iubire am venit acum aici ca să sărbătorim împreună!”

Pr. Nicolae Both – scurtă biografie

S-a născut la 6 februarie 1933, în loc. Tihău, jud. Sălaj. A urmat primele trei clase de gimnaziu la Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, unde a fost găzduit la Seminarul Român Unit. Despre această perioadă își amintește, în volumul autobiografic „Confesiune” (2014): „La internat (Seminarul Român Unit) domnea o atmosferă de reculegere, dublată de un program strict… Duminica asistam la Liturghia arhierească de la Catedrală. Parcă îl aud și acum pe PS Traian Frențiu, cu vocea sa de bariton: «Doamne, Doamne, caută din cer și vezi…!» Acolo am avut ocazia să îl cunosc pe PS Ioan Suciu și – o dată – pe PS Iuliu Hossu”.

Din copilărie a avut în suflet dorința de a deveni preot. Deși a avut de înfruntat opreliști, nici după 1948 nu a renunțat la practicarea credinței. De asemenea, i-a fost mereu dragă îndeletnicirea scrisului, fiind iubitor al cuvântului, dornic de a împărtăși amintiri, cugetări, emoții. După 1948 și-a continuat studiile la Zalău, a urmat apoi o școală militară la Ploiești, iar în 1953 a fost admis ca student al Facultății de Matematică a Universității din Cluj-Napoca. Între timp, din 1954 a fost profesor la Gâlgău (lângă localitatea natală, Tihău). Pentru că frecventa biserica din Jibou, din 1 decembrie 1955 a fost transferat la Chechiș, timp de doi ani, și apoi, obținând calificarea ca profesor, a revenit la Gâlgău (unde făcea naveta din Tihău). Din 1963 a început cariera didactică la Cluj. A predat mai întâi la Institutul Pedagogic, apoi, din 1970, a fost încadrat la catedra de algebră a Universității clujene. În 1975 a susținut și a obținut doctoratul în matematică. A parcurs funcțiile didactice, începând de la cea de preparator, în 1994 obținând funcția de profesor universitar. S-a pensionat în toamna anului 1998. Ca matematician, a publicat peste 80 de comunicări și lucrări științifice, cursuri, culegeri și cărți de specialitate.

A participat la viața Bisericii în clandestinitate, unde s-a și pregătit pentru preoție. După ieșirea la lumină a Bisericii, a avut ocazia să predea cursuri de logică viitorilor preoți, în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic redeschis la Cluj-Napoca. Visul de a deveni preot i s-a împlinit la 25 august 1991, când a fost hirotonit, la Cluj-Napoca, de către Arhiepiscopul George Guțiu, care l-a numit administrator parohial la Tihău, misiune pe care a împlinit-o vreme de 13 ani.

Credincioșii clujeni l-au întâlnit deseori la Catedrala „Schimbarea la Față”, unde celebra frecvent Sfintele Liturghii, îndeosebi după pensionare, și, totodată, petrecea nenumărate ore în cabina de spovedanie, fiind mereu la dispoziția celor ce-i cereau îndrumarea și ajutorul. În data de 28 decembrie 2014, prin Episcopul de vie amintire Florentin, i-a fost acordat, din partea Sfântului Părinte Papa Francisc, titlul pontifical de Prelat onorar, pentru mărturia sa de credință creștină și în semn de recunoștință pentru remarcabila activitate pastorală.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut