Pr. Dumitru Marius Cerghizan, numit administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla

Părintele Dumitru Marius Cerghizan este cel care se va îngriji de buna-cârmuire a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla până la alegerea unui nou episcop.

După recenta mutare din această viață a regretatului episcop eparh, PS Florentin Crihălmeanu, prin hotărârea Preafericirii Sale cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică pr. Marius Cerghizan a fost numit administrator eparhial.

„Preotul rânduit să continue, pentru o perioadă, lucrarea pastorală a Preasfinției Sale Florentin este cel care i-a fost secretar, i-a stat alături ca și consilier eparhial și din vara lui 2020 a fost vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. Fie ca harul Sfântului Spirit, prin mijlocirea Sfântului Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla și al Bisericii Universale, în acest an 2021 dedicat Sfântului Iosif în Biserica Catolică, să-l întărească și să-l călăuzească pe Părintele nou numit în administrarea Eparhiei de Cluj-Gherla, pentru ca planul lui Dumnezeu în, și cu această Biserică continuatoare a tradiției apostolice să se împlinească, spre mai mare mărirea Numelui Său și spre mântuirea sufletelor” – a transmis consilierul eparhial pr. Daniel Avram, prin intermediul unui comunicat remis presei.

Pr. Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în loc. Bistriţa. A fost hirotonit preot la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu.

A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, după care, tot la Cluj, a urmat Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

A fost administrator parohial în parohiile Corpadea și Petea și capelan al comunității „Bunavestire” a Congregației Surorilor Maicii Domnului. În 2006, PS Florentin i-a încredințat misiunea de secretar eparhial. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit consilier pastoral. Din anul 2017 a îndeplinit misiunea de vicar cu preoții. În 22 iunie 2020 i-a fost încredințată misiunea de vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, iar acum, din 19 ianuarie 2021 preia funcția de administrator al Eparhiei.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut