Poziția europarlamentarilor clujeni față de rezoluția privind recunoașterea căsătoriilor gay

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat o rezoluţie în care solicită eliminarea tuturor obstacolelor cu care se confruntă persoanele LGBTIQ atunci când îşi exercită drepturile fundamentale, indică un comunicat postat marţi pe site-ul legislativului european.

În document, adoptat cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă şi 123 abţineri, Parlamentul European subliniază că aceşti cetăţeni ar trebui să îşi poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulaţie, oriunde în Uniunea Europeană.

Potrivit rezoluţiei, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, iar soţii şi partenerii de acelaşi sex ar trebui trataţi în acelaşi mod ca şi cei de sex opus.

În urma hotărârii Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul ‘Coman & Hamilton’, care a constatat că dispoziţiile referitoare la „soţ/soţie” din Directiva privind libera circulaţie se aplică şi cuplurilor de acelaşi sex, Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României în cazul în care guvernul nu actualizează legislaţia naţională pentru a reflecta această hotărâre, solicită eurodeputaţii.

De asemenea, rezoluţia îndeamnă toate ţările UE să accepte ca părinţi legali adulţii menţionaţi în certificatul de naştere al unui copil. În general, deputaţii doresc ca familiile LGBTIQ să aibă acelaşi drept la reîntregirea familiei ca şi cuplurile de sex opus şi familiile acestora. Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, eurodeputaţii susţin că familiile ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament în întreaga UE.

Dintre europarlamentarii clujeni niciunul nu au votat rezoluția referitoare la persoanele LGBTIQ.

Aastfel, eurodeputatul Daniel Buda(PNL) a votat „împotriva” rezoluției iar Rareș Bogdan(PNL) și Corina Crețu(Pro România) au lipsit de la vot.

Dintre cei 32 de europarlamentarii români, șase reprezentanți ai USR PLUS din legislativul european au ales să susțină proiectul. Este vorba de Dacian Cioloș, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu,, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță și Alin Mituță.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut