Povești de război: Mii de mame fug din Ucraina, pentru a-și salva copiii

Mama a reușit să plece cu toți cei nouă copii ai săi cu care locuia, alături de tatăl acestora, în Kiev, după zile lungi de frământări interioare. Tatăl a rămas în Kiev. Cel mai mic membru al familiei are 10 luni. Nu voiau să plece din casa lor și au sperat până în ultimul moment că bombardamentele vor înceta. Au ajuns la Isaccea după două zile de mers, fără să fi mâncat nimic. Au fost preluați în spațiile special amenajate de Salvați Copiii în vama Isaccea, acolo unde au primit asistență și servicii umanitare.

T. a fugit din Odessa, pentru a-și salva fetița. În urmă a rămas tatăl. Ne arată o fotografie pe telefon. Doi tineri frumoși, un copil și o valiză. O ultimă fotografie. Din ea, astăzi au rămas ele două, mama și fata, și valiza. Împreună cu mama și fetița ei de numai doi ani, a ajuns cu bacul în Vama Isaccea într-o zi friguroasă și ploioasă. Două femei și un copil într-o mulțime de oameni speriați de ororile războiului. Fetița plângea continuu, iar mama și bunica se simțeau neputincioase în efortul de a o liniști. Le-am preluat și le-am condus în spațiul cald și primitor, amenajat de noi, acordându-le tot sprijinul pentru nevoile imediate.

Sunt doar două dintre poveștile de război trimise, nouă, de organizația Salvați Copiii România.

Până acum, 3.736 de copii din Ucraina, cel mai adesea însoțiți doar de mame, au primit asistență umanitară la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, unde organizația a creat un spațiu special pentru mame și copii, astfel încât aceștia să poată fi îngrijiți corespunzător. În total, 6.441 de mame și copii au primit sprijin umanitar din partea echipei Salvați Copiii, care apreciază că nevoia de ajutor va crește considerabil în perioada următoare.

La nivel național, echipele Salvați Copiii au acordat sprijin complex, incluzând asistență juridică și psihologică, pentru 19.241 de persoane venite din Ucraina, dintre care 10.836 copii și 8.405 adulți.

Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. Estimările arată că jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, printre ei aflându-se și copii neînsoțiți. Totodată, peste 100.000 de copii ucraineni trăiesc în instituții de îngrijire a copilului și sunt expuși pericolului de a fi lăsați în urmă” – arată reprezentanții organizației.

Nevoile stringente rămân cele legate de asistența umanitară imediată, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care mamele și copiii refugiați sunt cazați. De asemeni, atenționează organizația, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.

Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face pe site-ul Salvați Copiii https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 EURO.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut