Povestea unui abuz: Două din trei imagini raportate în 2022 ilustrau abuz sexul asupra copiilor

Organizația Salvați Copiii România a lansat, zilele trecute, campania Povestea unui abuz, cu scopul de a avertiza asupra modurilor prin care toți utilizatorii internetului pot contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii, prin raportarea conținutului dăunător de pe Internet.

Campania prezintă o serie de șase clipuri audio-video care redau conversații între abuzatori și victime, inspirate din cazuri reale. Clipurile vor fi difuzate în mediul online sub forma unor mesaje scurte, cu scopul de a ne convinge că nu putem să trecem cu vederea poveștile copiilor care au devenit victime ale abuzurilor pe internet. Fiecare dintre aceste clipuri audio-video ale campaniei va redirecționa utilizatorii către pagina web, unde pot găsi un formular de raportare. Acest formular este folosit de operatorii liniei esc_ABUZ pentru analiza cazurilor și pentru a colabora ulterior cu autoritățile competente în vederea eliminării conținutului inadecvat și identificării agresorilor.

Pe parcursul anului anului 2022, în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează raportarea conținutului dăunător (ilegal si legal) pentru copii și tineri în mediul online, au fost primite 8.816 astfel de raportări, din care 68% (6.029) ilustrau imagini cu abuz sexul asupra copiilor (CSAM) sau materiale cu minori în ipostaze sexualizate, iar 89% (5.077) dintre ele reprezentând materiale generate chiar de către minori (CSAM) – precizează organizația. În ce privește vârsta victimelor: 9% reprezintă cazuri care înfățișează copii cu vârsta aproximativă de până în 10 ani, 82% dintre victimele înfățișate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, iar 9% reprezintă adolescenți între 16 și 18 ani.

Organizația Salvați Copiii România atenționează că fenomene alarmante precum cyberbullyingul, groomingul, sextingul, șantajul și dependența de internet reprezintă provocări de primă importanță în prezent, atrăgând nu doar atenția părinților, ci și a specialiștilor din domeniul educației. Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani și s-a accentuat pe parcursul pandemiei Covid-19.

„Una dintre cele mai simple și eficiente modalități prin care putem să contribuim la lupta împotriva conținutului dăunător este să fim activi în raportarea acestor imagini alarmante către autorități. Organizația Salvați Copiii va continua să desfășoare o colaborare strânsă cu instituțiile competente, având ca scop reducerea fenomenului abuzului sexual asupra copiilor în mediul online și oferirea de sprijin esențial tuturor copiilor care ajung să devină victime ale acestor atrocități pe internet”, declară Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Organizația atrage atenția că raportarea conținutului dăunător online reprezintă o modalitate esențială de a combate problemele grave legate de securitatea online și protejarea copiilor, acțiunea contribuind la identificarea și eliminarea rapidă a materialelor dăunătoare, reducând expunerea copiilor la riscuri și traumatizări inutile.

În al doilea rând, implicarea autorităților permite aplicarea legii și aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru abuzuri. De asemeni, raportarea oferă oportunitatea de a oferi sprijin victimelor, asigurându-le accesul la servicii de consiliere și protecție.

Linia de raportare esc_ABUZ (https://oradenet.ro/linia-de-raportare/), singurul punct civil de raportare a conținutului online cu abuzuri asupra copiilor, din România, este derulată în colaborare cu IGPR si INHOPE, rețeaua globală de organizații și instituții care luptă împotriva fenomenului materialelor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor. Ora de net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naționale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiții de mai mare siguranță a Internet-ului și a noilor tehnologii online de către copii.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut