„Povestea tulnicului”, prezentată copiilor și tinerilor din Huedin

Elevii de la două licee din Huedin vor afla amănunte despre istoria și tehnica de confecționare a tulnicului, un instrument muzical din lemn străvechi. Totodată, se vor bucura de cântece vocal-instrumentale prezentate de tinerii din zonă, dar vor viziona și un film documentar-etnografic. În acest sens, ei vor participa marți, 10 mai, la un proiect cultural- educativ menit să-i apropie de tradițiile și obiceiurile populare.

Intitulată „Povestea tulnicului” și organizată de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), în cadrul proiectului „Educație prin cultură”, manifestarea va începe la ora 12:00, la Casa de Cultură din Huedin. În deschidere, elevii de la Liceul Teoretic ,,Octavian Goga” și Liceul Tehnologic ,,Vlădeasa” vor viziona filmul documentar etnografic ce cuprinde reconstituirea mai multor obiceiuri din zona de munte a județului Cluj, precum: „împletitul cununilor de Sânziene”, „ghicitul sub blide”, „haba” – șezătoarea și jocul satului. Apoi, etnologul Răzvan Roșu le va face o incursiune în istoria și tehnica de confecționare a tulnicului și le va exemplifica unele melodii la acest instrument.

Tulnicul, pe lângă instrument muzical, era şi un mijloc de comunicare în satele răsfirate din Munții Apuseni. Cel care îl folosea trebuia să cunoască foarte bine cântările care anunțau diferite munci, dar și pe cele destinate unor evenimente majore din viața comunității, precum: nașterea, botezul, nunta sau decesul. În trecut, cu tulnicul se alungau și animalele sălbatice sau era anunțat un război.

La final, participanții se vor bucura de un moment vocal-instrumental, prezentat de elevi din cadrul Ansamblurilor folclorice ,,Junii Vlădesei” și „Cununa Vlădesei”, coordonator: prof. Florin Ciorte.

Manifestarea este derulată în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Octavian Goga”, Liceul Tehnologic ,,Vlădeasa” din Huedin și Casa de Cultură Huedin.

Grigore SÂMBOAN
consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut