Portrete feminine de odinioară

Reproduceri ale unor portrete feminine în gravuri sau acuarele din secolul al XIX-lea, reprezentând doamne din înalta societate, actrițe ori dansatoare celebre în epocă, ce au performat pe scenele europene sau transilvănene, vor fi prezentate publicului în cadrul expoziției „Portrete feminine de odinioară. Grafică din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei”, realizată de MNIT în parteneriat cu Direcția Casa Municipală de Cultură, prin Serviciul Programe și Strategii Culturale și pentru Tineret.

„Actrițele sau dansatoarele vremii constituie o categorie de personaje feminine care s-au făcut remarcate în viața publică a vremii. Miklós Barabás sau Carol Popp de Szathmáry, artiști de marcă de la mijlocul secolului al XIX-lea, au imortalizat în litografiile lor câteva dintre actrițele care au evoluat pe scenele lirice sau dramatice din Transilvania, de obicei în turnee, unele desfășurate la Cluj” – precizează curatorii expoziției, Melinda Mitu și Claudia Bonța.

Conform celor anunțate de organizatori, galeria de portrete include și personalități cu o viață desprinsă parcă din filme, cum este cazul actriței franceze Élisabeth-Rachel Félix, cunoscută și ca Mademoiselle Rachel, iubită de capete încoronate ale vremii, printre care împăratul Napoleon al III-lea al Franței sau Alexandre Colonna-Walewski, fiul natural al împăratului Napoleon I. O altă celebritate este Fanny Elssler, prim-balerină la Kaiserliches und Königliches Hoftheater din Viena, care a evoluat pe marile scene ale lumii, ajungând până în Lumea Nouă, unde a fost primită chiar de președintele Martin Van Buren, ori Marie Lafarge Capelle, condamnată la închisoare pe viață, în 1840, într-un proces controversat în epocă. Acestor portrete li se adaugă o mică serie de portrete compoziționale (Victorine, Flora, Fată la fântână, Mă iubește – Nu mă iubește), precum și reproduceri de secol XIX după opere consacrate.

Litografiile prezentate în cadrul expoziției provin din fondurile Bibliotecii Universitare Clujene, transferate în patrimoniul Societății Muzeului Ardelean la începutul secolului XX.

„Luna martie a fost dintotdeauna asociată cu femeia, cu iubirea şi cu frumusețea, iar debutul lunii se face prin oferirea unui mărțisor. Această expoziție, dedicată și ea frumuseții și feminității, este mărțișorul pe care îl oferim publicului, un regal de portrete ale unor femei care s-au făcut remarcate în perioada în care și-au trăit viața, ajungând să fie imortalizate în acest fel, pentru frumusețea, statutul sau chiar pentru viața lor ieșită din comun” – declară managerul MNIT, Felix Marcu.

Doamnele de odinioară pot fi admirate de public în spațiul expozițional din Turnul Croitorilor (str. Baba Novac nr. 35), în perioada 22 februarie – 9 martie 2021.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut