Portret | Un debut promițător pentru tânăra Mariana Denisa Țîțu

Folclorul românesc, acest tezaur fără seamăn prin autenticitate și valoare, moștenit printr-o eternă dedicație de la strămoșii noștri, îl găsim în vocile plăcute ale doinitorilor, rapsozilor, soliștilor de muzică populară, dar și în jocurile tradiționale din vatra satului, unde cusăturile artistice tradiționale înnobilează veșmintele celor ce poartă aceste valori în suflet și le oferă publicului cu multă dragoste.

Marii folcloriști și interpreți provin, în principal, din străbuna noastră vatră unde se produce pâinea cea de toate zilele, iar melosul și textele frumoaselor cântece, probează vocația artistică a strămoșilor și contemporanilor noștri.

Sunt unul din reporterii deplinei maturități, un senior – reporter care iubește folclorul curat, necontaminat de pandemia…manelistă. Am scris și intervievat mulți soliști de valoare ai țării și mă bucur când văd tineri și tinere îmbrăcați în costume populare tradiționale că urcă, însoțiți de firești emoții, pe scenele Căminelor culturale, ale Caselor de cultură, sau pe scenele din aer liber ale acestui sezon estival, pentru a -și prezenta virtuțile artistice.

Și cum rolul presei este și acela de a promova autenticul, frumosul, valorile din diferite domenii ale activității umane, fără rezerve trebuie să încurajăm și tinerele talente ce urcă din ce în ce mai des pe scenele lăcașelor de cultură din mediul rural, pentru a-și prezenta nu doar calitățile vocale, ci și bogăția folclorului nostru transilvan.

O voce, ce poate deveni emblematică, prin multă muncă și pasiune, mi-a atras atenția la marea sărbătoare a Fiilor Cămărașului, unde cunoscutul regizor al manifestărilor folclorice, prof. Tiberiu Groza, a deschis spectacolul ediției consumate zilele trecute, prin a invita pe scenă o elevă din ultimul an de studiu al Colegiului Național ,, Gheorghe Lazăr’’, care părea că și-a ascuns emoțiile scenice sub cusăturile frumosului costum național parcă scos din valoroasa ladă de zestre a bunicelor.

După un recital cu câteva plăcute melodii din folclorul zonei Câmpiei Transilvane, pentru care a primit merituoase aplauze și felicitări din partea unor soliști consacrați, prezenți la acest eveniment, am purtat un scurt dialog cu eleva și solista Mariana Denisa Țîțu, de la care am aflat următoarele: Că este din Mociu, unde își petrece și ultima vacanță de elev, cântă de la vârsta preșcolară, iubește folclorul așa cum își iubește părinții și dascălii, care o îndrumă și sprijină să aibă rezultate foarte bune și în procesul educațional.

Debutul public, ca solist, s-a produs înainte de apariția pandemiei, iar acum dă curs multor invitații unde sunt organizate manifestări folclorice. Costumul național este ținuta cea mai scumpă, confortabilă și îndrăgită, iar repertoriul este luat de la mai mulți interpreți, însă cu acceptul acestora.

Cu obrajii ce au împrumutat din culoarea jeratecului, ne mărturisește că pasiunea pentru dulcele cântec popular o moștenește de la bunicul ei, Vasile Țîțu, un pătimaș rapsod al familiei, iar dintre interpreții îndrăgiți, nu lipsesc Ana Ilca Mureșa și, Ionela Măluțan.

Pentru a-și îmbunătăți cunoștințele din acest vast domeniu etno – folcloric și a-și putea pune mai bine în valoare înnăscutul talent, urmează cursurile Școlii Populare de Artă ,,Tudor Jarda’’, din Cluj – Napoca, unde speră să-și însușească și tehnicile … culesului folcloric, prin intermediul căruia poate să-și breveteze propriul repertoriu, într-un timp cât mai scurt. Îi dorim succes!

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut