Pompierii țin piept incendiilor în avalanșă de vegetație uscată

Într-o singură zi, 1 aprilie 2024, pompierii clujeni au intervenit în stingerea a paisprezece incendii de vegetație uscată în zone diferite din județ. La Iara, după opt ore de luptă cu focul la un incendiu extins pe o suprafață de 30 de hectare, pompierii au reușit protejarea pădurii. Însă un echipaj dislocat la fața locului pe timpul nopții a fost nevoit să intervină din nou marți dimineața întrucât s-a raportat existența a noi focare.

Astfel, potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, aceștia au desfășurat luni, 1 aprilie 2024, misiuni de amploare pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, pe teren acționând echipaje de la toate detașamentele unității. În aceeași zi, la dispeceratul integrat s-au primit solicitări din municipiul Cluj-Napoca și localitățile Bologa, Bicălatu, Lungești, Băișoara, Chinteni, Săvădisla, Arghișu, Dealu Mare și Mărgău. Pompierii clujeni atrag atenția asupra faptului că incendiile de vegetație uscată pot pune în pericol bunurile și chiar viața oamenilor. Așa s-a întâmplat în localitatea Bologa, comuna Poieni, unde incendiul de vegetație a dus la distrugerea completă a unei utilitare parcate. Pe de altă parte, prin eforturile depuse, pompierii au reușit să protejeze un autoturism parcat. O situație similară s-a înregistrat marți dimineața, 2 aprilie 2024, când un incendiu de vegetație uscată risca să se extindă la două anexe gospodărești în localitatea Păniceni, comuna Căpușu Mare.

În urma arderilor necontrolate au fost distruse zeci de hectare situate pe raza județului Cluj, informează pompierii clujeni. Misiuni foarte grele au avut pompierii de la Detașamentul Huedin care au intervenit, cu eforturi susținute pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în comuna Mărgău, unde flăcările s-au întins pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare. După cum au informat pompierii clujeni, misiunea a fost îngreunată de vântul deosebit de puternic, care a favorizat extinderea focului, precum și de faptul că focarele se aflau în zone greu accesibile. Anterior, forțele de la Detașamentul Huedin au intervenit pe parcursul zilei în localitățile Bicălatu (10 hectare afectate), Arghișu (10 hectare afectate) și Dealu Mare (2 hectare afectate).

Un echipaj a rămas peste noapte la Iara pentru a salva pădurea

O altă intervenție dificilă a avut loc în localitatea Lungești, comuna Iara. Citând aceleași surse, la fața locului s-au aflat pompierii de la Garda Băișoara, apoi forțele au fost suplimentate cu un echipaj de la Turda. Misiunea a durat mai bine de 8 ore, în condițiile în care incendiul s-a extins pe o suprafață de 30 de hectare, inclusiv la litieră. Pompierii au reușit protejarea pădurii, însă un echipaj a rămas dislocat la fața locului pe parcursul nopții, pentru a supraveghea zona. Întrucât s-a raportat existența unor noi focare, intervenția a fost reluată marți dimineața. Pompierii clujeni reamintesc faptul că arderea vegetației uscate este interzisă și se sancționează cu amenzi între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Pompierul Mihai – Octavian Deac, felicitat pentru spirit civic 

La unul dintre incendii, s-a implicat cu profesionalism caporalul clasa I Mihai – Octavian Deac, pompier de aproape 20 de ani în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca. În timp ce se afla acasă, în localitatea Sucutard din județul Cluj, fiind în afara programului de lucru, acesta a intervenit cu mijloace proprii și bazându-se pe cunoștințele și experiența profesională, în stingerea unui incendiu izbucnit la o bucătărie de vară dintr-o gospodărie. Datorită intervenției rapide a militarului, incendiul a fost localizat și nu s-a extins la clădirea principală, facilitând astfel intervenția detașamentului de pompieri, au informat reprezentanții Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca. Aceștia l-au felicitat pe pompierul Mihai – Octavian Deac pentru felul în care s-a implicat în stingerea focului: „Felicitări colegului nostru pentru responsabilitatea și spiritul civic de care a dat dovadă și pentru profesionalismul cu care acționat.”

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut