Pompierii români – o nouă misiune în Grecia

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Primul contingent, care însumează 28 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o cisternă, o autospecială cu capacitate mărită de trecere, un microbuz, două autospeciale de primă intervenție și comandă) a început deplasarea joi, 30 iunie, pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena). Din acest prim contingent nu fac parte pompieri clujeni. Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alți 28 de pompieri să înlocuiască personalul din Atena.

Potrivit IGSU, suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă. Toate autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecție, inclusiv un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut