Pompieri clujeni, în lupta cu flăcările din Grecia

Un grup pompieri clujeni participă de vineri la misiuni în sprijinul autorităţilor din Grecia în situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de vegetaţie şi pădure pe teritoriul elen, în cadrul unui modul de intervenţie din care fac parte pompieri salvatori din mai multe judeţe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, Ciprian Cornea, în misiunea din Grecia sunt implicați 14 subofițeri clujeni și un ofițer din cadrul Detașamentului 2 Colina din Cluj-Napoca.

Salvatorii clujeni fac parte dintr-un modul de intervenţie reprezentat de pompieri delegaţi din mai multe judeţe ale ţării. Pompierii clujeni participă la misiune cu o autospecială de stins incendii pentru focuri de pădure, un microbuz pentru transport persoane și o autospecială Dacia Duster.
România a trimis vineri în Grecia 142 de pompieri, opt autospeciale de stingere incendii de pădure, trei cisterne, un centru de comandă, două containere multirisc, un autocar de intervenţie, precum şi alte mijloace de sprijin logistic, printre care o dronă care poate fi folosită pentru survolarea zonelor în care se va interveni.

Pompierii români vor interveni pentru stingerea incendiilor care afectează o zonă din proximitatea Atenei.

Misiunea este un răspuns la solicitarea de asistenţă internaţională înaintată joi de statul elen, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC) solicitarea autorităţilor din Grecia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul elen.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, pentru autorităţile elene.

Autorităţile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, fiind responsabile de configurarea planului de intervenţie, gruparea numerică a forţelor şi efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acţiona în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetaţie şi fond forestier.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut