Poliția Română: Aveți grijă cui deschideți ușa!

Tradiția este ca în această perioadă să fie primiți colindători, pentru a avea un an nou îmbelșugat. Dar hoților nu le pasă de tradiție, ci văd în colindat o bună ocazie de a face rost de bunuri ușor de valorificat sau de bani, fără prea multă muncă – avertizează Poliția Română, care sfătuiește cetățenii să aibă grijă cui deschid ușa și cui permit să le treacă pragul.

„Este bine să nu îi poftiți în casă pe colindătorii pe care nu-i cunoașteți. Vă pot colinda la ușă. Odată ce persoane necunoscute au intrat în casă, puteți deveni victima unui furt. Nu le dați ocazia să aibă acces la poșeta lăsată pe hol sau la portofelul ori telefonul aflate pe masa din bucătărie.

La fel de important: dacă ați primit colindători în casă, nu-i lăsați singuri pentru a merge în altă încăpere să căutați bani sau produse alimentare. Dacă nu aveți pachetele pregătite, mai bine îi lăsați să aștepte pe scara blocului” – atenționează Poliția Română.

Cetățenii sunt sfătuiți să încuie ușile chiar și atunci când sunt acasă sau pleacă doar pentru câteva minute.

„Hoții pot fura și de pe scara blocului! Pe lângă infracțiunile de furt din locuințe, hoții pot lua și bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, este bine să nu deschideți oricui ușa de la intrarea în bloc. Învățați-i pe copii să nu deschidă ușa nimănui în lipsa dumneavoastră, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă. Nu spuneți tuturor că plecați de acasă de sărbători! Dacă nu petreceți sărbătorile acasă, e bine să nu spuneți prea multor persoane că sunteți plecat. O altă soluție ar fi să lăsați locuința în grija unui vecin de încredere pe toată perioada absenței dumneavoastră” – sfătuiește Poliția Română.

De asemeni, cetățenii sunt atenționați să aibă grijă ce postează pe rețelele de socializare, întrucît mesajele lor „pot constitui o invitație pentru răufăcători”.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie