Pofta lui Cîmpeanu

Scandalul pe viitoarele legi ale Educației continuă să fie cât casa, dar guvernanților nici că le pasă. După mai bine de o lună în care s-au prefăcut că dezbat proiectele de lege, după un simulacru de consultare publică „cu toți cei implicați în sistemul educațional”, organizată doar de ochii lumii, fix în perioada vacanțelor și concediilor, cele două inițiative își vor urma fără piedici parcursul, pentru a deveni legi în toată regula.

Cum era de așteptat, în ciuda reacțiilor de respingere a multora dintre propunerile anunțate, reacții care continuă să apară în spațiul public, decidenții politici se declară mulțumiți de rezultatul ”consultărilor”. Premierul Nicolae Ciucă a punctat că este ultimul an şcolar care se desfăşoară pe vechiul pachet de legi ale educaţiei, menţionând și că apreciază foarte mult dezbaterile publice şi încurajează în continuare dialogul pe marginea acestor legi. „Apreciez foarte mult toate activităţile de dezbatere publică şi încurajez în continuare dialogul pe marginea pachetului de legi ale educaţiei şi sunt convins că, dacă la nivel naţional, s-a constituit într-o prioritate, atunci şi la nivelul instituţiilor vom continua să o menţinem în topul listei de priorităţi pentru activităţile guvernamentale şi, desigur, activităţile zilnice, la nivelul autorităţilor locale şi instituţiilor de profil din fiecare judeţ”, a menţionat premierul, din al cărui mesaj confuz dar pompos reiese că nu mai există cale de întoarcere, iar educația va fi din nou, abramburită, în dulcele stil românesc.

Dar, dincolo de asta, oare la care dialog se referea premierul? Nu știe oare Nicolae Ciucă de faptul că Sorin Cîmpeanu, colegul său liberal, i-a expediat pe cei 100 de intelectuali (printre care și un fost ministru al Educației de la Cluj), după ce aceștia au cerut o prelungire a discuțiilor și consultare reală? Dezbaterile s-au încheiat, iar prea puțini dintre semnatarii scrisorii sunt implicați în sistemul educațional – a fost replica tăioasă a șefului de la Învățământ. De neclintit, așadar, ai noștri guvernanți.

Acum a apărut și o petiție prin care președintelui Klaus Iohannis i se cere demiterea de urgență a ministrului de la Educație și retragerea proiectelor. Petiția face valuri în mediul on-line, dar se pare că doar cam atât, căci este greu de crezut că președintele, autor al programului (sau ce-o fi) ”România educată”, va catadixi să ia în seamă și alte opinii.

Așa că, inevitabilul se va produce: sistemul educațional va fi din nou dat peste cap, ca de fiecare dată când această lege a fost modificată. Proiectele vor ajunge în Parlament, unde vor trece cu câteva amendamente, cel mai probabil unele ”de formă”, care le vor revizui puțin, dar nu vor schimba, în esență, nimic din noile prevederi. De schimbat va fi schimbat însă tot sistemul educațional, accentuându-se astfel starea de brambureală care persistă de prea multă vreme în școli. Dar, ce mai contează? Cîmpeanu și-a făcut pofta: ca mai toți predecesorii săi a schimbat și el învățământul.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut