Poezia, lumină din lumină

Cel mai recent volum de versuri al profesorului și scriitorului Valeria Bilț, intitulat „Dinamica fericirii” (ed. Ecou Transilvan, 2023, ilustrată cu desene în tehnică mixtă de Mircea Nechita), lansat la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a stârnit, pe bună dreptate, un prilej de reflecție asupra mizei poetice a scriitorului contemporan. Un eveniment de suflet, lansarea a îmbinat arta cuvântului scris, artele vizuale și muzica, într-un buchet cu note de iubire și căldură ființială.

„Eu cred că poezia trebuie să dea acel mecanism al inimii și al simțirii. Sufletul creatoarei Valeria Bilț are un albastru dinamic extraordinar, când veți lectura poemele veți vedea de ce. Are această linie această a credinței, a iertării, explorează zona metaforelor religioase, a sărbătorilor, în care descoperim o poezie religioasă deosebită. Valeria Bilț are această structuralizare aparte, parcă ar reconstitui un Turn Babel, al poeziei”, a remarcat poetul Victor Constantin Măruțoiu.

„Poezia este despre noi, este despre viață. Fiecare din cele 41 de grafici este ca un tablou votiv, medieval, este congenial, intră în dialog cu poeziile. Valeriei Bilț îi reușește în fiecare poem un tablou votiv al stării ei de suflet, ce se întâmplă în jurul ei și în localitatea ei. Artistul Mircea Nechita a reușit să vibreze pe aceeași lungime de undă cu Valeria Bilț.”, a observat criticul Eugen Cojocaru.

„Ineditul volum Dinamica fericirii de Valeria Bilț, realizat sub forma unui album vizual și liric, este un dar necesar pentru fiecare iubitor de frumos și vers. Forța volumului constă într-un amestec de sensibilitate și lucid, autoarea găsindu-și în versuri echilibrul, prin aducerea la lumină, din profunzimile spiritului său, a unor versuri de o forță poetică deosebită. Timpul care fuge necontenit și regăsirea sinelui, în timp ce totul din jur este într-o continuă transformare, sunt doi poli ai volumului, în spatele acestor idei sinele poetic devenind mai puternic, mai lucid”, a evidențiat Nadia Fărcaș, editor.

„Pentru mine poezia este o resursă secretă care scoate la lumina exterioară, din lumina mea ființială, letargii, latențe, vise, visuri, conexiuni, vibrații, notații ale clipei și ale convalescențelor mele sufletești. Cât din poezia mea este vindecătoare, calmantă, revelatoare, decid cititorii în liniștea lecturii. Care sper să fie plăcută!

Nu e pledoarie. Nu ofer „Dinamica fericirii” ca rețetă pentru cineva sau ceva. Eu mă arăt pe mine în toată „haotica” mea coerență. Spun haotică, pentru că poeziile acestui volum nu urmăresc o linie tematică singulară, ci mă exprimă pe mine, asa cum sunt eu asaltată de multiple „iviri” ale trăirilor mele interioare. De fapt, fericirea e mișcătoare, ca un mister care se ascunde după semne și se arată tot prin semne, cum spune Blaga. Și fericirea, azi o vezi, mâine dispare. O clipă nu seamănă cu anterioara, iar ceea ce a fost odată demn de asociat cu fericirea poate avea consecințe întristătoare în prezent. Tot așa cum o mare tragedie din trecut, odată depășită, poate aduce acea putere de a redeveni stăpân pe tine, senin și detașat. Ca o ieșire din infern. Iar asta este o mare fericire!

Ei, da! Până la urmă, aici, pe pământ, ca să trăim frumos, trebuie să prețuim tot ce ne oferă viața!

Intenționez să scot a treia ediție a romanului meu de debut, „Ubi bene?. Ubi patria?…” și am în intenție strângerea într-un volum a prozelor mele scurte. Sunt în lucru la un roman cu puternic impact emoțional și caracter autobiografic, intitulat „Sunt blestemat a fi oricare”. Intenționez să-l scot tot la Ecou Transilvan, o editură foarte serioasă, cu un manager activ și motivat, implicat cu eficiență în creșterea prestigiului editurii, nu doar prin editarea în condiții excelente a cărților, dar și prin promovarea lor. Desigur, scriu mereu poezie și n-ar fi exclus să mai public curând un volum. Proiectele nu lipsesc, sunt în derulare și mereu voi avea unul în așteptare și altul în idee, a declarat pentru Făclia de Cluj profesorul și scriitorul Valeria Bilț.

Cu ocazia lansării, Ramona Elena Nicoară a încântat auditoriul printr-un scurt recital poetic din versurile autoarei, iar momentele muzicale memorabile au fost aduse de Corala „Voci Transilvane” a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca – conduse de maestrul Adrian Corojan-, interpreții Ovidiu Purdea Someș și Nelu Nicoară.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut