Institutul Francez din România sărbătorește 100 de ani de activitate cu o serie de evenimente speciale

În luna mai, Institutul Francez din România marchează centenarul său printr-o serie de evenimente culturale diverse, destinate să celebreze bogata sa moștenire culturală și influența sa continuă în peisajul cultural românesc.

16 mai | 20.00 | Atelier Cafe

Evenimentele vor debuta pe 16 mai la Atelier Cafe cu un concert special, intrarea fiind de 30 lei. Brö, o artistă eclectică, va fi capul de afiș al serii. Cu rădăcini algeriene, italiene, franceze și elvețiene, Brö este cunoscută pentru fuziunea sa unică de stiluri muzicale, integrând influențe din anii ’80, hip hop, jazz, soul, electro și muzică clasică. Ea va fi acompaniată de muzicienii săi, Elie și Jules, care sunt ambii multi-instrumentiști.

După concert, evenimentul va continua cu afterparty-ul Dodo & Friends VIII, unde Dodo și Infragandhi vor întreține atmosfera.

18 mai | 18.00 – 24.00 | Noaptea Muzeelor

Pe 18 mai, Institutul Francez va participa la Noaptea Muzeelor, oferind ultima ocazie de a vizita expoziția colectivă „Umwelt” în spațiul La Cave. Zece artiști din diverse orașe ale României au creat opere unice în interiorul unor cutii de carton, sub coordonarea curatorului Horațiu Lipot. Printre artiști se numără Mircea But, Tudor Ciurescu, Radu Comșa, Marta Mattioli, Sarah Muscalu, Răzvan Năstase, Radu Pandele, Christian Roncea, Ana Maria Szöllösi și Matei Țigăreanu.

În plus, mediateca institutului va fi deschisă pentru public, oferind noutăți literare, abonamente cu tarif redus și o căutare de comori cu premii.

25-26 mai | Căsuța piticilor

În weekendul 25-26 mai, Institutul Francez va organiza cea de-a șasea ediție a „Căsuței piticilor”, un eveniment dedicat copiilor cu vârste între 3 și 12 ani. Cu un tarif de 80 de lei, copiii vor putea participa la diverse ateliere de povești, muzică, jocuri, benzi desenate și jonglerie. Evenimentul promite două zile pline de imaginație și creativitate.

Pe 25 mai, copiii sunt invitați la Institutul Francez pentru ateliere interactive, iar pe 26 mai, de la ora 11.00, la Cinema Victoria, vor avea ocazia să urmărească un spectacol de jonglerii și dans susținut de Thomas Dequidt, un artist al companiei franceze Le Cirque Inachevé.

Aceste evenimente diverse subliniază angajamentul Institutului Francez din România de a promova cultura și educația, oferind în același timp oportunități de divertisment și explorare creativă pentru toate vârstele.

Mara A. MUNTEAN

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut