Poetul și epigramistul Vasile B. Gădălin la borna 80

Poetul și epigramistul clujean Vasile B. Gădălin împlinește azi, 80 de ani. Cu acest prilej, în data de 29 februarie 2024 în Sala Armelor a Centrului Militar, poetul Vasile B. Gădălin își lansează cartea „Iarna Vieții”, o ediție adăugită, publicată la editura „Ecou Transilvan”.

Botezat la naștere Vasile Brustur, semnând cu pseudonimul Vasile B. Gădălin, poetul s-a născut la 6 februarie 1944, în Coasta, județul Cluj. Este absolvent al Facultății de Drept din București (1970) și al Facultății de Filologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” în anul 1980. De asemenea, poetul Vasile B. Gădălin este membru al Cenaclului Satiricon – Cluj, al Uniunii Epigramiștilor din România și membru al Ligii Scriitorilor Români, Filiala Cluj.

Poetul și epigramistul Vasile B. Gădălin a mai semnat volumele: „Surâsuri potrivite în epigramă”, Editura Mesagerul, 1996; „Izvor, versuri”, Editura Mesagerul, 1996; „Ieșirea din clepsidră”, versuri, Editura Casa Cărții de Știință, 1999; „Ghiozdanul cu rime”, versuri, Editura Casa Cărții de Știință, 2002; „Săgeți tranchilizante”, Editura Grinta, 2004; „Românie, lacrimă de dor, versuri”, Editura Grinta, 2004; „Românie plai de dor”, poezii puse pe note de Doina Miclea, Editura Grinta, 2005; „Poezii alese, volum aniversar la 65 de ani”, Editura Grinta, 2009. Poetul clujean a primit numeroase premii și distincții dintre care amintim: Marele premiu la Festivalul – Concurs de satiră și umor „Zâmbete în Prier”, Vișeu de Sus, 2005 și „Virtutea literară” acordată de Liga Scriitorilor Români în anul 2014.

În cartea pe care o lansează în această lună pentru a marca cei 80 de ani de viață împliniți, în poezia cu titlul sugestiv „Iarna vieții…” poetul surprinde cu ochii inimii casa părintească: Intru-n ograda casei părăsite/Și-o lacrimă îmi scapă chiar pe prag/Că n-am pe nimeni ca să mă invite,/În jurul mesei petrecând cu drag și satul pustiu: „E iarnă peste casele pustii/A jale, singur, scheaună un câine/Iar un bătrân mă-ntreabă: <Ne mai știi?/Câți am rămas, trăim de azi pe mâine>”. În satul care s-a mutat în cimitir, poetul se întreabă retoric: „Mă uit spre uliți, socoteli în șir/Niciun copil în sat nu se mai naște/Tot satul s-a mutat în cimitir/Aceasta-i iarna vieții ce ne paște?…”„Scrisul e pentru Vasile B. Gădălin un exercițiu vital, ca și respirația: natural, așadar pus sub incidența morarului. Se observă bucuria inocentă de a elogia, până și epigramele fiind preponderent niște încântări ironice, lipsite de orice sarcasm.”, aprecia criticul literar Petru Poantă. Dintre epigramele publicate în cartea „Iarna vieții” redăm epigrama „Unui ministru”, tema tratată fiind una mereu actuală: „Îl știm cu toții că-i ministru/Cu sarcini pentru-acest popor/Deși conduce-n mod sinistru/E-un excelent…plagiator!”. Urăm „La Mulți Ani!” poetului și epigramistului Vasile B. Gădălin la împlinirea celor 80 de ani de viață și îi dorim multă inspirație în opera de creație.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut