„Poartă spre visare”

*vernisaj – miercuri, 8 martie, ora 18

Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul să vizioneze expoziţia „Poartă spre visare” a artistei Maria Vianu, deschisă în perioada 8 – 26 martie.

Manifestarea se constituie într-un parcurs artistic și intelectual ale cărui semnificații au receptat numeroase sugestii, venite dinspre un mediu formativ de mare anvergură culturală. Maria Vianu s-a născut ca fiică a lui Tudor Vianu (1897 – 1964) și a Elenei Vianu (1911 – 1965). Între anii 1958-1963, a urmat Facultatea de Istorie a Universității din București, specialitatea „Istorie antică și arheologie”. După absolvirea facultății, a lucrat, ca muzeograf, la Muzeul Național de Artă al României, apoi, ca cercetător, la Institutul de Studii Sud-Est Europene. În anul 1983 a obținut titlul de doctor în istorie. Din 1987 a lucrat la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române. A activat și ca profesor asociat la UNArte (2001 – 2004) și la Universitatea «Ovidius» din Constanța (2005 – 2008). Este membru onorific al Institutului de Studii Sud-Est Europene. Din 2010 și-a dedicat viața picturii.

După expoziția „Între cer și pământ” (2020), Maria Vianu revine, cu actuala expoziție „Poartă spre visare”, care completează un demers artistic exemplar. Ca în expoziția anterioară, spiritul investigativ al artistei redescoperă exprimarea acută a trăirii creatoare. Transferul imaginativ dinspre interiorul protector al universului privat înspre exterioritatea datelor naturii este prezent și acum, însă mizele sale își caută noi justificări estetice. Ideea zborului devine „poartă spre visare”, iar publicul receptor devine un coautor, mereu pregătit să perpetueze vibrația subiectivă a „visurilor” picturii.

Expoziția „Poartă spre visare” va putea fi vizitată până în data de 26 martie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut