PNL propune eliberarea cazierului judiciar în formă electronică

Parlamentarii PNL au depus o propunere legislativă privind completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, care presupune eliberarea certificatelor de cazier judiciar şi în formă electronică.

Conform iniţiativei liberale, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică vor fi semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Demersul legislativ mai precizează că, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, vor fi stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

„Preocuparea parlamentarilor PNL este de a adopta legi prin care să fie simplificată viaţa zilnică a românilor, să le fie uşurat accesul la serviciile publice oferite de instituţiile statului.

Reuşita acestui proiect de lege va constitui, indiscutabil, o schematizare a obţinerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării şi în mod electronic. Acest fapt va conduce la câştigarea de timp şi bani pentru oameni, care nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze până la unităţile de eliberare a cazierului, mai ales având în vedere realitatea conform căreia aproximativ două milioane şi jumătate de români sunt puşi anual pe drumuri, pentru a ridica diferite documente”, a declarat deputatul .

Am semnat şi voi vota această iniţiativă legislativă, semnată de parlamentari din toate partidele politice, din convingerea că legea va contribui la dinamizarea procesului digitalizării în România, precum şi la creşterea nivelului de confort al populaţiei, în ceea ce priveşte relaţionarea cu autorităţile administrative”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Cristina Burciu.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut