PNL nu exclude alegerile anticipate

Luni încep la Palatul Cotroceni consultările pentru formarea unui nou guvern după ce Executivul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. După cum stau lucrurile e puțin probabil să se ajungă la o înțelegere astfel încât criza politică actuală să fie depășită. Ba mai mult, nu este exclus ca PNL să forțeze organizarea de alegeri anticipate, ceea ce va face ca România să nu scape prea devreme de tulburențele politice.

Liderul PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda a anunțat, duminică la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferințe de presă, că va fi complicat să discuți cu „cineva care nu are capacitatea de a înțelege ce face”. Liberalul a spus că prin moțiunea de cenzură, USR a votat împotriva propriilor miniștri, menționând ca acest lucru denotă lipsă de maturitate politică.

Daniel Buda a explica că pentru depășirea crizei orice opțiune politică este pe masă, inclusiv alegerile anticipate. „E o chestiune care pentru prima dată nu o putem să o excludem. Este o variantă constituțională, însă vreau să cred partidele politice își vor asuma responsabilitatea de a punea în fruntea României un guvern condus de Florin Cîțu, un guvern liberal. Dar , din punct de vedere constituțional, orice este posibil.
„Suntem într-o situație de criză fără precedent generată de alianța toxică a partidelor care nu știu ce vor – PSD- AUR-USR – și România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri pline care să gestioneze pandemia, creșterea prețurilor la electricitate și gaze, situația economică.

Guvernul PNL continuă să guverneze în interesul românilor luând măsuri deosebit de utile, precum: compensarea facturilor la energie și gaze, majorarea salariului minim net cu 10% din ianuarie 2022, reintroducerea șomajului tehnic și zile libere ptr părinți, în contextul pandemiei, introducerea sistemului e-facturare pentru mediul de afaceri.

Potrivit Constituției, în perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege. Guvernul poate doar să administreze treburi publice. De exemplu, guvernul PNL poate prelungi starea de alertă şi am fost obligaţi să prelungim starea de alertă ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România, din această perioadă, dar nu putem introduce măsuri noi de protecție.

România bate pasul pe loc dacă partidele nu înțeleg că trebuie să avem cât mai curând un Guvern pentru a implementa PNRR – care prevede peste 2 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului sanitar, pentru a gestiona pandemia și pentru a găsi soluțiile potrivite pentru prețurile la electricitate și gaze.

PNL este singurul partid care își asumă guvernarea țării într-o perioadă deosebit de dificilă, în ciuda tuturor costurilor electorale, și nu fuge de responsabilitate. Nu lăsăm România pe mâna alianței iresponsabililor și inconștienților, pe mâna celor care au abandonat guvernarea: PSD, USR și AUR. PNL este cel mai mare partid de dreapta și vom realiza o guvernare de dreapta, în jurul valorilor liberale. Sperăm că toată lumea înțelege că trebuie să avem cât mai repede un guvern cu puteri depline”, a spus eurodpeutatul.

Liderul PNL a menționat că președintele României, Klaus Iohannis, a dat răgaz partidelor politice să discute și să analizeze în forurile interne care sunt cele mai bune soluții pentru criza guvernamentală și să vină cu o abordare matură. „Momentan, după cum vedem, artizanii crizei, PSD, USR și AUR, au dat jos guvernul, au aruncat România în haos, dar fiecare are un discurs diferit. Unii cer alegeri anticipate într-o zi și spun că nu vin la consultări; partidul care se pretinde reformist, dar a dat mâna cu extremiștii de la AUR, vrea să rămână în opoziție, pentru că altfel, cum ar insista ca PNL să renunțe la Florin Cîțu, iar AUR nu se ocupă de altceva decât de scandal, haos, circ, vrea suspendarea Președintelui și nu poate fi un partener de discuție pentru un partid serios, chiar dacă a fost legitimat de USR”, a spus liberalul clujean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut