„PNL intră într-o nouă fază a involuției sale politice”

Liberalii își aleg, duminică, noua conducere, după demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului, iar Nicolae Ciucă este singurul candidat. Subiectul Congresului PNL este îndelung comentat zilele acestea, unii specialiști prefigurând o involuție a partidului.

În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, prin „puciul îndreptat împotriva președintelui său, Florin Cîțu, ales cu doar o jumătate de an în urmă, și prin foarte probabila alegere a lui Nicolae Ciucă în locul acestuia, în cadrul unui congres extraordinar organizat cu viteza luminii, PNL intră într-o nouă fază a involuției sale politice, renunțând în cvasi-totalitate la orice pretenție de a mima democrația internă și respectarea principiilor și valorilor liberale”. „Promovarea domnului Ciucă, ale cărui merite politice nu au fost niciodată dovedite și care se confruntă cu acuzații deosebit de grave privind nu doar prezumtivul plagiat al tezei de doctorat, ci și exercitarea de presiuni asupra cunoscutei jurnaliste Emilia Șercan, dovedește că interesele unui grup restrâns legate de concentrarea nedemocratică a puterii au întâietate în fața oricăror principii și valori pe care acest partid se presupune că le-ar încarna”, spune Sergiu Mișcoiu.

El mai subliniază că ceea ce se întâmplă acum în PNL este trist pentru întregul spațiu politic românesc, dovedind un real regres masiv al democrației.

„Ar fi fost inimaginabil acum 10 ani ca un partid care se dorește reformist și modern să fie condus de un fost general recent primit în partid și „teleghidat” din afara partidului, de la Cotroceni și din alte zone de influență nesupuse controlului civic sau democratic. Consecințele principale ale acestei numiri acceptate de un partid ai cărui militanți de bază sunt din ce în ce mai nemulțumiți vor fi, pe termen lung, decredibilizarea PNL, dar, și mai grav, acreditarea ideii profund nedemocratice că societatea românească poate și trebuie să fie condusă prin decret de către lideri emanați din rândurile armatei, poliției sau serviciilor secrete”, consideră Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut