Planul lui Boc pentru Republica Moldova

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a catalogat decizia Consiliului European de deschidere a negocierilor cu republica Moldova pentru aderarea la UE drept un act istoric, precizând că fiecare român trebuie să se implice astfel încât să fie pregătit momentul pentru ca toți românii să fie împreună în granițele libertății și democrației din Uniunea Europeană.

„Este un act istoric. Simt cu toată ființa mea că suntem în preajma unui moment pe care dacă nu-l pregătim cum trebuie o să-l regretăm și o să fim condamnați de generațiile următoare. Eu am un mare regret că am pierdut anul 1991 când puteam face Unirea cu Moldova. Gândiți-vă, în 1919, când țara era restrânsă la Iași, cu Guvernul și Parlamentul restrânși într-un colț de țară cu două treimi de țară ocupată, s-a votat Unirea Basarabiei cu România. Da, în ce condiții istorice a fost posibil?! Am fost nevoiți apoi să semnăm pacea de la Buftea București cu o țară sfâșiată după care am reușit să avem România Mare. Acum când ni se oferă această șansă ca tot neamul românesc să trăiască în același spațiu, nu în granițe politice, că nimeni nu se mai atinge în granițele politice astăzi că sunt sfinte, dar în granițele Uniunii Europene, ale libertății și democrație, să fim împreună ce șanse uriașe avem! Urmează alegeri cruciale în Republica Moldova și trebuie să facem fiecare ce ține de noi ca atunci când va veni momentul istoric să fi pregătiți. Am și spus ce vreau să fac ca președintele Asociațiilor Municipiilor din România să fim parte la acest proces. În 1918 nu doar unirea a fost singura pe masă. A fost și federalizarea Transilvaniei, a fost independența Transilvaniei dar 1228 de delegați din toate colțurile Transilvaniei fără mașini ca astăzi au mers la Alba Iulia pe frig și au votat Unirea Transilvaniei cu România pentru că lucrurile au fost pregătite cu 50 de ani înainte. Academia Română în 1866 când s-a înființat a realizat prima unirea românilor pentru că a avut reprezentanți din toate spațiile românești. Noi ce facem să pregătim un asemenea moment pentru a fi împreună în același spațiu?!

Românismul vine de la moldoveni. Gândiți-vă, Imnul Republicii Moldova, la Neculce, la Cantemir, la Iorga, la Eminescu, Porumbescu. De unde vin toți aceștia? Neamul acesta românesc are această forță și este păcat ca acum când vine momentul și pare să ne dea avânt noi să stăm deoparte”, a spus Emil Boc.

El a precizat că în calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca va încuraja continuarea relațiilor de colaborare cu municipiul Ungheni unde deja s-a investit 500 de mii de euro. „Vom extinde relațiile de colaborare cu încă un oraș. Vom aduce la invitația noastră cel puțin 40 de cetățeni din Republica Moldova din orașele înfrățite care să vină să vadă ce înseamnă România și Europa. Ei trebuie să vină, nu cei care sunt studenți. Cei care nu au fost niciodată în România trebuie să vină.

Cei din Basarabia sunt deznaționalizați deja după 100 de ani. Și atunci noi trebuie să-i scoatem pe acei oameni să le arătăm realitatea”, a explicat edilul.

Emil Boc a mai precizat că în calitate de președinte al Asociației municipiilor din România, o să îi roage pe colegii săi din această entitate ca fiecare, „la nivelul lui, din puținul pe care îl are fiecare să-l împartă cu câte un oraș sau comună din Republica Moldova”. „Oamenii de afaceri să meargă acolo să stabilească afaceri, legăturile culturale să fie extinse bursele pentru studenți să fie amplificate, legăturile politice să fie aprofundate. Asta trebuie să facem fiecare dintre noi pe palierul nostru. Cred că este un moment pe care nu trebuie să-l pierdem”, a punctat Emil Boc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut