Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, dezbătut de aleșii locali clujeni

Un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), pentru perioada 2021-2030, se va afla pe masa consilierilor locali clujeni, la ședința de săptămâna viitoare.

Municipalitatea argumentează că în contextul pregătirii noului cadru strategic multianual de programare 2021-2027, dar și în cel al noilor tendințe de dezvoltare a mobilității urbane, municipiul Cluj-Napoca și zona sa metropolitană au nevoie de un proces integrat de planificare realizat prin metode transparente și participative, împreună cu actorii urbani locali, bazat pe probleme și provocări reale. Astfel, orașul nostru trebuie să aibă în vedere reducerea emisiilor de carbon ca unul dintre obiectivele principale, fiind necesare abordări care să încurajeze mijloacele de transport prietenoase cu mediul și în special mobilitatea activă, cum e mersul pe jos sau cu bicicleta. Totodată, este necesară monitorizarea și gestionarea efectelor provocate de schimbările climatice, astfel încât să se reducă impactul acestora asupra dezvoltării, atât la nivel municipal, cât și la nivelul întregii zone metropolitane.

Planul constituie un document strategic și un instrument pentru dezvoltarea unor politici specifice, având ca scop rezolvarea nevoilor de mobilitate ale persoanelor și întreprinderilor din oraș și din zonele învecinate, contribuind în același timp la atingerea obiectivelor europene în termeni de eficiență energetică și protecție a mediului.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut