Plaja din Mamaia va fi amenajată de o echipă de arhitecți clujeni

Administrația Națională „Apele Române” și Ordinul Arhitecților din România au anunțat rezultatele concursului internațional de arhitectură organizat pentru amenajarea plajei din Mamaia.

Echipa de arhitecți care a câștigat concursul este formată din clujeni: Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură (coautori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan, colaboratori specialități: peis. Alexandru Mexi).

Procesul de intervenție vizează o soluție de planificare și amenajare a zonei de plajă în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre, propunere capabilă să: (1) integreze elementele spațiului construit, (2) activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori, și (3) să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității. Acest concurs încurajează creativitatea, susținând în același timp cercetarea urbanistică, peisajeră și arhitecturală în sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plajă actuale.

Proiectul câștigător prevede amenajarea unui parc liniar la marginea plajei, spre stațiune, apoi o zonă cu facilitățile necesare plajei, apoi zona de plajă. Perdeaua de vegetație va „masca” construcțiile haotice apărute la marginea plajei. Până când încep lucrările, mai durează minim 2 ani, urmează întocmirea unui studiu de fezabilitate, a unui plan urbanistic zonal, apoi partea de proiectare.

„Plana nouă se întinde pe 6,5 km. Noi am încercat să răspundem temei de concurs și să organizăm zona aceasta de paljă în câteva fâșii funcționale, pornind de la stațiune către mare. Avem o fâșie de arbori, apoi o fâșie cu vegetație unde vor fi specii autohtone, care are rol și de a proteja stațiunea de eroziune, de mișcarea asta a nisipului cauzată de vânturile de nord. După aceea urmează zona de plajă, care are niște structuri construite care se pot demonta, sezoniere, și care asigură dotările plajei: mici baruri de plajă, vestiare, grupuri sanitare, posturi de observație pentru salvamari, platforme pentru gunoi. Zona de vegetație are și rol de recreere, cu terenuri de sport, locuri de joacă, zone de petrecere a timpului liber, un fel de parc liniar, care se întinde pe cei 6,5 km”, a explicat pentru Hotnews.ro arh. Silviu Olănescu din echipa care a câștigat concursul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut