Pictorul clujean Dumitru Ivan, care trăiește la New York, donează 15 tablouri Fundației Transilvania Leaders

Pictorul Dumitru Ivan, format la școala de artă clujeană și bucureșteană, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România a donat marți, 15 octombrie 2024, Fundației Transilvania Leaders un număr de cincisprezece tablouri. Pentru a dona lucrările sale, artistul care a trăit la Cluj, dar care în prezent locuiește în New York a fost primit de președintele Fundației Transilvania Leaders, Marius Bojiță, la sediul fundației de pe Calea Turzii. Artistul a spus că a ales să doneze Fundației Transilvania Leaders pentru că reprezintă oameni de cultură de mare calitate și că dorește să fie văzute și să bucure lumea. Majoritatea tablourilor donate au ca sursă de inspirație locul copilăriei, Apoldu de Sus, din zona Mărginimii Sibiului, satul unde locuiau bunicii artistului. Pictorul Dumitru Ivan este nepotul episcopului Nicolae Ivan, cel care a ridicat Catedrala Ortodoxă de la Cluj, dar și primul episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului, provenind dintr-o familie de intelectuali ardeleni. 

„Am amintiri pe care nu le uit”

Majoritatea tablourilor donate au ca temă ogoarele din Mărginimea Sibiului, din Transilvania. De la vârsta de opt ani, artistul plastic Dumitru Ivan mergea și stătea toată vacanța de vară la bunicii din partea tatălui, în satul Apoldu de Sus, locul unde se simțea cel mai bine. Îi făcea mare plăcere să stea cu bunicii. Are amintiri de atunci pe care nu le uită. Satul bunicilor a devenit sursă de inspirație. Iar creațiile domniei sale îmbucură pe cei care le contemplă, așa cum de fapt și-a propus autorul: „Îți dau un sentiment de voie bună, nu de tristețe. Sunt de părere că fără culoare nu se poate. Trebuie să încerci să înveselești prin ceea ce faci, să dai sentimente de bucurie”.

 

Nepot al episcopului Nicolae Ivan, cel care a ridicat Catedrala Ortodoxă

 

În vârstă de 86 de ani, artistul Dumitru Ivan provine dintr-o familie de intelectuali, fiind nepot al primului episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului, Nicolae Ivan, cel care a ridicat Catedrala Ortodoxă din Cluj. „Mama era de pe Mureș, din Ciugud, tata din Apoldu de Sus. După bunicii după tată, „Ivanii”, sunt rudă cu episcopul Nicolae Ivan. Bunicul meu a fost văr primar cu episcopul Nicolae Ivan, care a făcut catedrala în Cluj. Tatăl meu a făcut dreptul, iar mama a terminat istoria și au fost studenți între 1924-1926 perioada în care se construia catedrala. Tatăl meu era președintele Cercului „Petru Maior”. Am avut o familie frumoasă în Cluj. Tata a colaborat cu episcopul Ivan. În familia tatălui meu erau șapte frați, patru dintre ei au fost studenți deodată la Cluj, la medicină, drept, agronomie și economie. Bunicul era învățător și a luat împrumuturi pentru studii pe care copiii le-au plătit înapoi când au ajuns să profeseze. Episcopul i-a ajutat. Sunt sigur.”, spune pictorul.

Vremurile în care episcopul Nicolae Ivan a ridicat Catedrala Ortodoxă au fost descrise de pictorul Dumitru Ivan ca fiind foarte grele: „S-a înconjurat de intelectuali, de oamenii de mare calibru, de poetul Octavian Goga, de istoricul Ioan Lupaș, și mulți alții și astfel a reușit să facă această lucrare.”

 

Trebuie să transmiți ceva oamenilor

Pictorul Dumitru Ivan a plecat din Cluj în anul 1983 și de atunci trăiește în New York. L-au urmat soția și fiica, de 12 ani. În New York n-a renunțat la artă, dimineața picta la atelier, iar după-masa mergea la muncă. Astfel a reușit să aibă expoziții. Pictorul Dumitru Ivan a avut expoziții și la Cluj-Napoca. În anul 2005, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca a avut o expoziție mare care a cuprins 60 de lucrări. Tot la acest muzeu are 40 de lucrări, zece au fost cumpărate înainte de 89, restul fiind donate de artist. „Se păstrează undeva, nu le țin în casă. Lucrările trebuie văzute, trebuie să transmită ceva oamenilor”, este de părere acesta. 

Întotdeauna când revine la Cluj, pictorul Dumitru Ivan se bucură, reîntâlnindu-se cu colegii de breaslă, precum artiștii Ioan Sbârciu sau Teodor Botiș. Acesta mai spune că la Cluj a fost privilegiat să aibă colegi de liceu care au devenit la maturitate mari personalități: „Am beneficiat de o clasă în liceu mai specială, colegii au devenit academicieni, doctori. Am fost coleg cu Ionel Haiduc care a fost președinte al Academiei Române, cu dr. Nicolae Ghilezan care a fost director al Institutului de Oncologie Cluj și cu mulți alții”. 

Chiar după plecarea sa din țară, mai peste tot unde mergea, într-o clinică de pildă, întâlnea foști colegi sau cunoscuți. Așa s-a întâmplat cu fostul coleg de bancă, prieten bun, prof. dr. Nicolae Maier, fost șef al Clinicii de Dermatologie. Artistul recunoaște că fratele medicului Nicolae Maier, pictorul Radu Maier l-a influențat foarte mult în devenirea sa ca artist și că l-a vârsta de 90 de ani, renumitul pictor l-a invitat la o expoziție în Germania. 

De asemenea, artistul Dumitru Ivan descrie Clujul ca fiind un oraș al tineretului, dar și un oraș cultural, unde se poate vedea un concert bun sau o piesă de teatru bună. De altfel, artistul se vede întorcându-se la Cluj, întorcându-se la rădăcini, părinții și sora domniei sale fiind înmormântați la Cluj. 

Reamintim faptul că Fundația Transilvania Leaders susține valorile perene ale poporului român promovând educația, cultura, arta, domeniile medicale, sociale, de cult, valorile tradiționale, abnegația, unitatea și sentimentul profund național al tuturor românilor. Misiunea fundației este aceea de a restitui idealul național al valorilor autentice și de a consolida continuitatea lor pe pământ românesc.

 

Tia SÎRCA

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut