Peste jumătate dintre elevi merg la școală cu hainele de anul trecut

Inflația galopantă din acest an, care a dus o situație financiară tot mai dificilă pentru o bună parte dintre români, i-a determinat pe cei mai mulți dintre părinți să renunțe la cumpărarea de haine și încălțăminte noi pentru copii la începerea anului școlar, marea majoritate a banilor fiind cheltuiți doar pe rechizite.

Conform datelor obținute în cadrul unui sondaj realizat de CEC Bank, românii au cheltuit în medie 540 lei pentru fiecare copil cu pregătirile pentru începerea școlii. Cei mai mulți (33,23%) au alocat între 300 și 500 de lei, 31,2% au alocat între 500 și 1.000 de lei, iar doar 8,11% au cheltuit peste 1.000 lei. Principalele cheltuieli sunt cele cu rechizitele. Cei mai multi respondenti alocă între 300 și 500 lei pentru rechizite. Pe locul secund, îmbracămintea și încălțămintea ocupă un procent de 34,82% din bugetul alocat, urmat de manuale și caiete speciale (21,79%).

Doar unul din trei părinți își va trimite copiii la școală cu haine și încălțăminte noi, și jumătate dintre copii nu va avea un ghiozdan nou la începutul anului școlar. De remarcat că doar 3,6% dintre copii își cumpără mai multe ghiozdane noi în timpul anului, deoarece îl consideră un accesoriu de modă.

Meditațiile reprezintă o altă categorie importantă de cheltuieli. Astfel, unul din trei români declară că apelează la acest sistem, cel mai frecvent la matematică (42,2%) și limba română (28,05%).

Pe de altă parte, aproape toți respondenții spun că copiii lor folosesc tehnologia pentru școală. Românii declară că smartphone-urile sunt pe primul loc (34,67%), urmate de tablete (29,7%), laptop (25,5%) și doar 10% folosesc un desktop, acesta din urmă avânt tendința să devină un instrument puțin utilizat.

Mall-urile și supermarketurile rămân destinația preferată pentru cumpărături pentru 43,1% dintre români, urmate de magazinele specializate (22%) și librării (21%). Doar 14% dintre respondenți preferă varianta online pentru cumpărăturile de școală.

Salariul din luna curentă este principala sursa de finanțare pentru 47,1% dintre români. Doar 24,5% strâng bani din timp, iar peste 11% vor cumpăra cele necesare pentru începutul școlii pe datorie (de la prieteni sau cu card de credit).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut