Peste jumătate dintre angajați ar lucra și ”de acasă” și ”de la birou”

Ridicarea restricţiilor sanitare generate de pandemie determină tot mai multe companii să îşi aducă echipele la birou, în timp ce majoritatea angajaţilor ar prefera un mod de lucru hibrid.

Un sondaj realizat de BestJobs arată că, dacă în urmă cu aproape un an, o treime dintre angajaţi erau nehotărâţi privind întoarcerea la birou, iar 24% preferau să lucreze în continuare ”de acasă”, acum 67% dintre ei ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou. În plus, 26% declară că dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou, şi-ar da demisia şi ar căuta un loc de muncă mai flexibil.
În prezent, aproape jumătate dintre angajaţii ”white collar” (cu muncă de birou – n.r.) îşi desfăşoară munca exclusiv de acasă, în timp ce sub o treime îşi împart activitatea între casă şi sediul companiei. Cei mai mulți dintre participanţii la sondaj spun că unul dintre principalele motive pentru care nu ar dori să revină complet la birou ar fi timpul alocat deplasării între sediu şi domiciliu, iar organizarea lejeră a programului şi timpul petrecut alături de familie sunt principalele beneficii pe care le iau în considerare atunci când aleg un mod de lucru flexibil. Principalele motive care i-ar aduce una sau mai multe zile pe săptămână la birou sunt proiectele unde este nevoie de alinierea cu toţi membrii echipei, nevoia de socializare, posibilitatea de a face mai multă mişcare şi separarea mai bună între viaţa personală de cea profesională.
Revenirea la birou, chiar şi parţială, ar aduce schimbări mari în viaţa angajaţilor obişnuiţi cu munca 100% remote. Pentru o trecere mai uşoară, ei spun că ar avea nevoie de o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să poată gestiona în paralel şi nevoile familiei, decontarea transportului, mai multe zile libere şi ajutor în gestionarea volumului de muncă.
Cele mai multe firme susțin că ar fi de preferat ca angajaţii să revină complet la birou, iar 20% consideră că acest proces are nevoie de o tranziţie lină şi estimează că acesta se va realiza treptat în următoarele 3 luni. Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre angajatori sunt de părere că saloariaţii ar trebui lăsaţi să aleagă singuri câte zile lucrează de acasă şi câte de la birou.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut