Peste jumătate din slujbele libere sunt pentru persoane cu studii superioare

Peste jumătate din totalul locurilor de muncă (52%) active în 2020, în România, erau din categoria „white collar” (cu studii superioare), în timp ce o treime (33%) făceau parte din segmentul „blue collar” (lucrători), iar această tendință pare să se mențină și în acest an.

Conform datelor prezentate de platforma de recrutare online BestJobs, din totalul locurilor de muncă active în cursul anului trecut, doar 15% au reprezentat poziţii de management şi coordonare echipe.

Joburile remote, care au putut fi desfăşurate de acasă (work from home), au fost „vedeta” anului pandemic astfel că, în 2020, candidaţii au efectuat în total peste 600.000 de căutări pentru asemenea posturi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfăşurată de oriunde. Privind perspectiva locurilor de muncă remote în 2021, specialiştii estimează o nouă creştere, de aproximativ 60% faţă de 2020, pentru joburile „white collar” în sistem work from home.
Datele furnizate relevă că cei mai mari angajatori ai anului anterior au fost companiile care activează în domenii precum retail, medical&pharma, IT&C, financiar-consultanţă, construcţii şi BPO. Cumulat, cele şase domenii au fost responsabile pentru mai mult de 60% din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri pe platformă.
De remarcat că deși pandemia a modificat într-o mare măsură procesul de recrutare, în 2020 volumul total al contactărilor directe din platforma BestJobs a crescut cu 19% faţă de 2019. De asemenea, a crescut şi interesul angajaţilor în ceea ce priveşte căutarea unui un nou job sau, cel puţin, de a evalua ofertele angajatorilor, astfel că numărul total de aplicări pentru joburi noi a fost cu 58% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2019.
În 2020, cele mai căutate locuri de muncă au fost în transport (peste 260.000 de căutări), financiar-contabilitate (peste 250.000), inginerie (mai mult de 54.000), medical&pharma (aproape 180.000), IT&C (peste 160.000) şi vânzări (peste 145.000).

Pandemia stresează angajații

Peste 70% dintre angajaţii români care au participat la un sondaj efectuat la sfârşitul anului trecut afirmă că nivelul de stres la locul de muncă a crescut de la declanşarea pandemiei, iar mai mult de un sfert dintre ei apreciază că nivelul de stres chiar s-a dublat.
Astfel, aproape 30% dintre respondenţi admit că deja au ajuns să fie stresaţi, iar oboseala îi face pe alţii 20% să creadă că, în cel mult o jumătate de an, vor ajunge la epuizare, dacă stresul se va menţine la acelaşi nivel, în timp ce aproape 16% estimează că vor ajunge la epuizare în maxim un an.

Estimările pentru anul 2021 arată că principala tendinţă din piaţa muncii va rămâne digitalizarea şi automatizarea, atât în procesul de recrutare, cât şi în activitatea angajaţilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut