Peste 90.000 de studenți încep cursurile în cele șase universități clujene

Peste 90.000 de studenți (la licență, master, doctorat și studii postuniversitare), din care peste 6.000 sunt studenți internaționali (fără a include aici schimburile Erasmus), încep anul universitar 2020 – 2021 la Cluj-Napoca.

Întreaga comunitate academică clujeană, incluzând aici și personalul didactic, de cercetare și administrativ, depășește, în acest an academic, 100.000 de oameni.

Activitățile universitare – detaliate pe site-ul fiecărei universități membre a Uniunii Universităților Clujene (UUC) – încep cursurile în variante diferite, de la învățământ clasic la cel online, trecând prin modelul hibrid. Potrivit reprezentanților UBB, modelele au fost alese pentru a desfășura activitățile universitare în regim de siguranță maximă pentru comunitățile academice și pentru oraș și, în funcție de profilul facultăților din universitățile clujene, „cu ținta de a păstra cele mai ridicate standarde academice posibile în această perioadă”.

„Universitățile clujene sunt un «atractor» academic foarte puternic, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Performanța academică, reliefată și de rankingurile internaționale, a dus și la creșterea spectaculoasă a numărului de studenți și cadre didactice/ de cercetare internaționale, integrând astfel orașul în rândul orașelor academice din Europa. Într-adevăr, dintre marile centre academice din țară, Cluj-Napoca este cel mai bine colorat academic, dacă raportăm studenții (sau comunitatea academică) la populația generală; în condiții de pandemie, acest lucru ne obligă însă la educație de calitate în condiții de siguranță maximă. Această coloratură academică nu este doar o galonare, ci are efecte concrete, susținând cultura și economia orașului, dinamizând socio-economic întreaga Transilvanie și oferind avantaje competitive țării. Spre exemplu, într-un studiu din 2018, într-o estimare conservativă, UBB contribuia în anul 2015 la economia orașului cu aproximativ 190.000 000 de euro (din care 71% erau doar cheltuielile făcute de studenți). Vă dați seama că această contribuție crește semnificativ dacă adăugăm contribuția tuturor universităților clujene. În fine, sintagmele «smart», «innovation», «young», «green» etc. asociate Clujului derivă tocmai din această componentă academică, fără de care asocierea ar fi imposibilă!” – declară președintele UUC în funcție, prof. univ. dr. Daniel David.

Uniunea Universităților Clujene, fondată în 28 aprilie 1999, este formată din Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea de Artă și Design. UUC funcționează după motto-ul „E pluribus unum”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut