Peste 880 de fermieri clujeni pot primi ”despăgubiri de secetă”

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a propus o Ordonanță de urgență privind acordarea unui grant producătorilor a căror culturi înființate în primăvara anului trecut au fost afectate de secetă, printre aceștia numărându-se mai mulți fermieri clujeni.

Resursele financiare propuse sunt de 869.600.000 lei și ar urma să fie acordate pentru următoarele culturi de porumb, floarea soarelui, soia și mazăre, afectate de secetă în proporții de peste 30%. Ajutorul ar urma să fie de maxim 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi. Dacă procentul de calamitare este de peste 30% și până la 100%, grantul se diminuează corespunzător. Sumele ar urma să fie plătite până la 31 decembrie 2023.

Ministerul susține că de secetă au fost afectați peste 148.000 de fermieri, respectiv o suprafață de peste 1.110.000 hectare (ha), din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea soarelui, peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre.

In ce localități clujene sunt terenuri calamitate

Datele furnizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Cluj arată că, în județul nostru, ar putea primi despăgubiri 881 de fermieri, din localitățile Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Călărași, Câmpia Turzii, Ceanu Mare, Cojocna, Dăbâca, Fizeșu Gherlii, Frata, Gherla, Huedin, Iclod, Luna, Mihai Viteazu, Moldovenești, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești, Săvădisla, Sic, Tritenii de Jos, Turda, Tureni, Țaga și Viișoara. Suprafață totală afectată este de 3.549,2335 hectare, dintre care 2.062,8265 hectare cultivate cu porumb, 890,957 hectare cultivate cu floarea soarelui, respectiv 595,45 hectare cultivate cu soia.

”Marea majoritate – circa 90% – a potențialilor beneficiari sunt persoane fizice, însă există și câteva firme. De fapt, inițial, despăgubirile trebuia acordate până în decembrie anul trecut, însă măsura a fost amânată pentru primăvara acestui an. Așteptăm și noi ca Ordonanța să fie aprobată, pentru ca fermierii să poată beneficia de despăgubiri”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Silvia Hicea de la DAJ Cluj.

Cine poate primi banii

De granturi pot beneficia fermierii care dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la 30 noiembrie 2022, pentru culturile mneționate. De asemenea, beneficiarii trebuie să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022, și nu sunt în dificultate, cu excepția celor a căror dificultate este cauzată de secetă.

De menționat că, în conformitate cu politicile europene, ajutoarele și orice altă plată pentru compensarea pagubelor, nu trebuie să depășească 80 % din costurile eligibile. Astfel, dacă solicitanții au un contract de asigurare pentru secetă și/sau sunt beneficiari ai măsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor din Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru secetă, iar despăgubirea de asigurare calculată per ha, însumată cu acest grant per ha duce la o depășire a valorii de 80% din cheltuielile eligibile, trebuie să restituie suma care reprezintă depășirea în cauză cu plata dobânzii aferente pieței.

De asemenea, solicitanții asigurați contra secetei, care au încasat sume de asigurare reprezentând despăgubiri calculate per ha anterior datei de depunere a cererii pentru grant sunt obligați să menționeze în cererile de plată, la secțiunea Declarații și angajamente, sumele primite de la societățile de asigurare.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut