Peste 75.000 de articole pirotehnice indisponibilizate de polițiștii clujeni

Peste 75.000 de articole pirotehnice au fost indisponibilizate de polițiștii clujeni în luna decembrie 2018.

Sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Cluj, polițiștii au intensificat acțiunile și controalele în complexe comerciale, piețe și alte obiective și au verificat activitatea persoanelor fizice și juridice autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice. În urma acțiunilor, polițiștii au constatat 10 infracțiuni. Totodată, au fost confiscate 75.000 de bucăți articole pirotehnice interzise la deținere și folosire (categoriile F2 și F3).

„O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceștia ar putea fi implicați, polițiștii au desfășurat activități de informare în școli” – precizează IPJ Cluj, într-un comunicat remis, vineri, presei. Polițiștii recomandă părinților să supravegheze copiii cu atenție, pentru a nu fi expuși incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice, destinate publicului larg. Înainte de a le folosi, să studieze atent instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Totodată, polițiștii clujeni atrag atenția că „este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 și F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului de poliție județean pe a cărui rază se execută jocurile respective. Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie