Peste 65.000 de oameni la Jazz in the Park Competition 2023

Cea de-a șasea ediție Jazz in the Park Competition s-a încheiat duminică seara sub acordurile muzicii celebrului trompetist Takuya Kuroda. Câștigătorii acestei ediții au fost anunțați tot duminică seara, iar clasamentul a fost următorul:

  • Premiul I: Klawo (Polonia)
  • Premiul al II-lea: JazzQuarters Trio (România)
  • Premiul al III-lea: NAUSYQA (Olanda)
  • Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: Andrei Petrache Trio (România)

De asemenea, merită menționate și câteva mențiuni speciale pentru cei mai talentați muzicieni ai competiției:

  • André Breidlid, la tobe, membru al trupei KAU Trio
  • Patricia Marchiș, la saxofon, membră a formației Marquis Noir
  • Tamás Jurisits, la chitară, liderul trupei Tamás Jurisits Group
  • Kristiaan Deruytter, multiinstrumentalist, membru al trupei Kristo, a primit premiul oferit de AudioTehnica

 

Datorită muzicienilor, Parcul Central a fost plin în acest weekend. La festival au fost prezenți aproximativ 65.000 de oameni. A fost un adevărat succes, un festival care a fost asemenea unei vacanțe, un eveniment în care relaxarea, muzica plăcută și distracția în familie, alături de foarte mulți prieteni patrupezi au dominat. Jazz in the Park Competition m-a convins că accesul cu animale în festivaluri ar trebui să fie o idee îmbrățișată de mai mulți organizatori, măcar pe timp de zi. Parcul începea să se umple de la primele reprezentații de la amiază, iar oamenii nu mai plecau până seara, la final. Zonele de relaxare au fost cele mai vânate, iar la fiecare copac se găsea un hamac. Atmosfera a fost asemănătoare unui picnic la care întregul oraș a participat.

Nimic nu ar fi fost la fel fără talentații muzicieni. Am remarcat elocvența instrumentiștilor polonezi, fiecare trupă aducând ceva original și foarte diferit. Trupa câștigătoare, Klawo din Polonia, a reușit să îmbine sub vraja improvizației stiluri muzicale precum jazz, funk, hip hop, psihedelic și afrobeat. De asemenea, trupa ZK Collaboration m-a impresionat cu piesele lor, care au denumiri minimaliste, dar foarte sugestive: Sweety, Fizzy, Spicy, Cheesy, Salty. Trupele românești au avut un succes incredibil la public. Trupele românești au avut un succes incredibil la public. Pe lângă JazzQuarters Trio, care a ocupat locul al doilea și care practică un jazz al reveriilor, senzual la început, dar care câștigă dinamismul improvizației treptat, fără a-și pierde fundamentul melodic susținut de pian, trupa DSP (Dima Students Project) Orchestra a câștigat premiul publicului, încântându-ne cu romanțe reinterpretate și piese ale compozitorilor clujeni. Trupa NAUSYQA a cântat în prima seară, dar a rămas în mintea juriului până la finalul festivalului, obținând locul al treilea. Au interacționat în mod natural cu publicul și au avut un flow muzical foarte captivant. Au fost prezenți în tot parcursul festivalului, fiind mereu în apropierea scenei. Mădălina Pavăl Orchestra, invitații speciali din prima seară, au fost o surpriză la fel e plăcută, practicând o muzică lumească, în termenii solistei, un fel de folclor pop, foarte special.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park Competition: ”A fost un eveniment greu, dar foarte satisfăcător. Acum 5-6 ani nu aș fi crezut că vom reuși să construim în jurul ideii de concurs un festival care să atragă mii de participanți, mai ales în contextul în care toată lumea caută senzaționalul sau „cel mai mare”-ul. Le mulțumesc tuturor celor care au venit la noi pentru muzică. Și sunt foarte mândru de echipa mea, care a evoluat foarte tare. Concursul Jazz in the Park are potențialul de a deveni un adevărat festival al comunității clujene. Dacă acest eveniment care promovează și onorează trupele tinere va avea parte pe viitor de sprijinul și empatia autorităților și a comunității locale, vă promit că orașul nostru va deveni în 5 ani un adevărat reper în industria jazz.”

 

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut