Peste 6.500 de intervenții ale pompierilor, în minivacanța de 24 ianuarie

Peste 4.900 de pompieri s-au aflat la datorie, zilnic, pe timpul minivacanței prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

În această perioadă, la nivel național au fost înregistrate 6.598 de situații de urgență. Mare parte dintre misiunile gestionate de pompieri au constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat (peste 83% din numărul total de intervenții, adică aproximativ 5.500 de astfel de situații). De asemeni, pompierii au intervenit pentru stingerea a 268 de incendii, în 25 de cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum și în alte 778 de misiuni de protejare a comunităților.

În cele cinci zile, 5.576 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 82 au fost salvate din incendii sau alte situații deosebite. În perioada minivacanței, în afară de intensificarea misiunilor SMURD, numărul incendiilor la locuințe la care pompierii au acționat a înregistrat o creștere semnificativă. Astfel, în urma acestor evenimente, trei persoane și-au pierdut viața, iar alte 11 au fost rănite. Principalele cauze ale incendiilor la locuințe, produse în ultimii cinci zile, sunt utilizarea coșurilor de fum defecte sau necurățate (51%), instalațiile electrice defecte sau cu improvizații (15%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (13%)” – informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Aceeași sursă precizează că, în perioada premergătoarea Zilei Unirii Principatelor Române, în săptămâna 16-22 ianuarie, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la peste 617 obiective din toate județele țării și municipiul București, pe timpul cărora au fost constatate 2.417 deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor. Neregulile identificate în teren au fost sancționate cu amenzi în valoare de peste 1.435.000 lei, precum și cu 1.814 avertismente.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut