Peste 5.000 de pompieri vor fi la datorie, în perioada Sărbătorilor Pascale

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că va monitoriza permanent dinamica intervențiilor înregistrate la nivel național, în perioada Sărbătorilor Pascale, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns in sprijinul comunităților.

„Pe linie preventivă, pompierii au început încă de săptămâna trecută activitățile de verificare la lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni au fost efectuate și la unități turistice sau obiective care desfășoară activități economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au urmărit aspecte privind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranții exteriori. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive, au fost derulate instruiri cu preoții și personalul clerical asupra modalităților de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor” – informează IGSU.

Aceeași sursă precizează că, în urma acțiunilor desfășurate în perioada 15-19 aprilie, pompierii au efectuat 601 controale la nivel național, iar pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate 1.773 sancțiuni contravenționale, dintre care 140 amenzi, în cuantum de aproximativ 330.000 lei.

Pe perioada minivacanței de Paște, zilnic, peste 5.000 de pompieri care încadrează peste 3.700 de mijloace tehnice vor fi la datorie pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 570 de echipaje SMURD, dintre care 323 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 33 unități de terapie intensivă mobilă (9 specializate în tratament nou născuți), 57 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, precum și 151 echipaje pentru descarcerare.

Ca măsură operațională suplimentară, IGSU a dispus unităților subordonate ca, la nevoie, să fie asigurată rezerva de forțe și mijloace necesară în zonele de competență unde sunt stațiuni montane și alte obiective turistice, unde se înregistrează o afluență mare de persoane sau unde se desfășoară activități cu public numeros, astfel încât timpul de răspuns la solicitările cetățenilor să fie optim acoperit.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, IGSU recomandăm atât preoților, dar mai ales enoriașilor, să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante: lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului; evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule; parcarea mașinilor în vecinătatea lăcașurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

„În locuință, amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, lemn sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă). În nici o situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiți cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol” – atenționează IGSU.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut