Peste 5.000 de absolvenți clujeni de clasa a VIII-a susțin Evaluarea Națională

Peste 5.000 de de absolvenți clujeni ai clasei a VIII-a susțin marți, 25 iunie 2024, prima probă scrisă la limba și literatura română a examenului de  Evaluare Națională. Joi, 27 iunie 2024, aceștia vor  susține proba scrisă la matematică, iar vineri, 28 iunie 2024, 628 elevi care studiază în limba minorităților naționale vor da proba la limba și literatura maternă. Dintre aceștia, 93 elevi vor susține proba la limba și literatura maternă germană, iar 535 vor susține proba la limba și literatura maternă maghiară. 

Informațiile sunt furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj într-un comunicat de presă în care se mai anunță că la examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie-iulie 2024, în județul Cluj, s-au înscris 5.276 absolvenți ai claselor a VIII-a. Absolvenții vor susține examenul în 109 unități de învățământ preuniversitar, desemnate centre de examen (din care 68 în mediul urban și 41 în mediul rural).

Citând aceleași surse, distribuția celor 5.276 de candidați înscriși, pe medii de proveniență, se prezintă astfel: 4.167 sunt elevi care studiază în mediul urban și 1.109 sunt elevi care învață în mediul rural. Comisia județeană de organizare a examenului de Evaluare Națională din cadrul I.Ș.J. Cluj a aprobat 207 de solicitări, privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, conform procedurilor în vigoare.

În opinia reprezentanților IȘJ Cluj, elementul de noutate al acestei sesiuni a examenului de Evaluare Națională, constă în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor sunt scanate și încărcate în platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor.

Probele scrise încep la ora 9:00 și se vor desfășura în săli de examen, monitorizate audio-video. Primele rezultate vor fi comunicate miercuri, 3 iulie 2024, până la ora 14:00 (în centrele de examen), cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 3 iulie 2024 (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie 2024 (în intervalul orar 8:00-12:00) sau transmise prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie 2024.

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de matematică.

Inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc, încurajează elevii care intră în aceste zile în examen „Candidaților la examen le doresc să abordeze cu încredere această etapă, să se concentreze pe citirea cu atenție a subiectelor și pe rezolvarea lor, să nu se lase distrași de factori externi și să își gestioneze cu grijă timpul de lucru, valorificând tot ce au acumulat de-a lungul anilor și în orele de pregătire pentru examen! Le doresc colegilor, cadre didactice, să dea dovadă, în continuare, de răbdare, putere de muncă, empatie pentru elevi, să fie alături de ei pe parcursul zilelor de examen, să le asigure suportul emoțional atât de necesar, indiferent de calitatea pe care o vor avea-profesori asistenți, membri în comisii de organizare sau evaluare a examenelor.”

Alte precizări importante pentru elevi, cu privire la redactarea lucrărilor scrise din cadrul examenului de Evaluare Națională, 2024, pot fi consultate pe site-ul I.Ș.J. Cluj, https://www.isjcj.ro/.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut