Peste 40 de tone de alge colectate din apele Clujului

În această perioadă, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa îndepărtează vegetația acvatică din râul Someșul Mic și din lacurile din Gheorgheni, cu ajutorul utilajului amfibiu. Acţiunea din Gheorgheni se derulează după solicitarea Primăriei Cluj-Napoca, administratorul lacului, care a solicitat sprijin pentru îndepărtarea vegetației acvatice, pentru reducerea înmulțirii excesive a algelor.

ABA Someş-Tisa afirmă că a colectat aproximativ 40 de tone de vegetație acvatică, în amonte de Podul Garibaldi și din lacul 1 situat în cartierul Gheorgheni. Intervențiile vor continua și în perioada următoare, în funcție de conditiile hidrometeorologice, cât și de programul de uzinare al acumulărilor din amonte. Debitul optim pentru a fi posibilă intervenția utilajului amfibiu pe râul Someșul Mic este de până la 10 metri cubi pe secundă.

Algele existente pe râul Someșul Mic sunt plante perene, care se dezvoltă în special în sezonul cald, și care se dezvoltă excesiv în zonele cu viteze şi adâncimi reduse ale apei. Răspândirea rapidă şi abundentă a acestor plante este cauzată de înrădăcinarea fragmentelor de plante cu muguri, care pot fi transportate de curenţii de apă la distanţe considerabile.

Articole din aceeasi categorie