Peste 4.900 de intervenții ale pompierilor, în acest sfârșit de săptămână

În perioada 30 iulie – 1 august, pompierii au gestionat, la nivel național, 4.962 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.896 de persoane aflate în dificultate – informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

„În perioadele caracterizate de temperaturi ridicate se observă intensificarea producerii incendiilor de vegetație uscată. Astfel, în ultimele trei zile, salvatorii au acționat în 289 de situații pentru lichidarea arderilor necontrolate, în urma cărora a fost afectată o suprafață echivalentă cu 3.000 de terenuri de fotbal (aproximativ 2.170 ha). În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe. Readucem în atenția cetățenilor faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă! Totodată, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de până la 50.000 lei” – atenționează IGSU.

Aceeași sursă amintește că o altă situație care generează victime în această perioadă este reprezentată de scăldatul în locuri interzise, în râuri, iazuri și lacuri unde condițiile de înot sunt imprevizibile. În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivel național, 12 persoane și-au pierdut viața la scăldat (cinci în Bacău și câte una în județele Buzău, Bihor, Constanța, Hunedoara, Olt, Sibiu și Suceava).

„În multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu dramatic. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă” – atenționează IGSU.

Pentru evitarea unor adevărate tragedii, părinții sunt sfătuiți să le explice copiilor pericolele la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut