Peste 3,1 milioane lei pentru înlăturarea igrasiei la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în şedinţa de luni, un proiect de hotărâre privind efectuarea unor lucrări pentru înlăturarea igrasiei la demisolul și parterul clădirii principale a Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu. Durata lucrărilor este de şase luni, iar suprafaţa pe care ar urma să se intervină este de 2590 mp. Valoarea totală a investiţiei este de 3,1 milioane lei cu TVA, proiectul fiind din iniţiativa primarului Emil Boc.

Potrivit municipalităţii, intervenţiile urmează să se aplice la nivelul demisolului şi parterul clădirii principale, în interiorul şi exteriorul clădirii principale a liceului şi au ca scop eliminarea infiltraţiilor şi igrasiei. “Clădirea principală a unităţii de învăţământ, edificată în 1891, pe fundaţii continue de beton, zidărie din cărămidă şi piatră acoperită cu ţiglă este proprietatea municipiului Cluj-Napoca. Funcţional, la demisol şi parter se regăsesc spaţiile specifice unei unităţi de învăţământ liceal cu diferite cabinete, săli de studiu, magazii, sală de mese, săli pentru ateliere, facilităţi conexe, grupuri sanitare, birouri, sală de sport şi vestiare. Deficienţele imobilului sunt datorate de apariţia igrasiei şi a umidităţii crescute în spaţiile de la nivelul demisolului (zona cea mai afectată de infiltraţii) şi la parterul clădirii, fiind factori de risc. Igrasia este prezentă pe conturul clădirii, atât în exterior, dar mai ales în interior”, se arată în proiect.

Astfel, intervențiile asupra spațiilor afectate au ca scop eliminarea igrasiei și efectelor acesteia prezente în structura clădirii la demisol și parter. Rezultatul acestor este de a asigura condiții igienico-sanitare corespunzătoare desfășurării activităților de învățământ.

În acest sens, municipalitatea a avut în vedere două variante şi anume intervenţii aplicate la nivelul demisolului şi parterului, corelate cu hidroizolaţii în plan vertical şi orizontal a clădirii, care  conduc la o garanţie a lucrărilor de 15 ani sau intervenţii aplicate la nivelul demisolului şi parterului, fiind considerate o soluţie temporară cu o garanţie de doi ani. Intervenţiile propuse prin prima variantă permit o mai bună funcţionare a construcţiei şi condiţii de studiu adecvate pentru elevii liceului.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie

One Response to Peste 3,1 milioane lei pentru înlăturarea igrasiei la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu

  1. Calin

    Prostie si gheșefturi. Igrasie se face că aerul e stătut, nu este cît de cît un curent natural. Termopanele se văd din poza ce’ați pus’o.