Peste 300 de persoane au învățat gratuit manevre salvatoare, la „Maratonul Resuscitării”

Un număr de 329 de persoane au participat sâmbătă, 14 ianuarie, din proprie inițiativă, la atelierele ediției de iarnă a Maratonului Resuscitării, ce au prezentat suportul vital de bază, precum și modul în care se poate folosi un defibrilator automat, de tipul celor montate de curând în locurile publice din municipiul Cluj-Napoca.

Pentru a populariza manevrele de resuscitare de bază, 15 medici de urgență din cadrul UPU-SMURD Cluj, 50 de studenți voluntari din cadrul SMURD Cluj, 10 paramedici pompieri și 10 voluntari din echipajele SMURD de prim-ajutor calificat ale ISU Cluj au organizat, în 14 ianuarie, la centrul comercial Vivo din Cluj-Napoca, „Maratonul Resuscitării”, un curs gratuit de prim ajutor unde au putut fi învățate manevre salvatoare de vieți, direct de la profesioniștii SMURD.

În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea echipajelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte – spun organizatorii evenimentului -, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR.

Proiectul a avut un succes și în rândul celor mici. Copii de vârste diferite au venit însoțiți de părinți pentru a învăța împreună despre manevrele care ne pot ajuta să salvăm vieți.

„Participanții s-au arătat entuziasmați și chiar dacă unii dintre ei cunoșteau aceste manevre, «Maratonul resuscitării» le-a oferit oportunitatea de a reveni asupra unor informații uitate sau nesigure. În plus, părinții au avut ocazia de a face acest lucru alături de copiii lor. Copiii au dat dovadă de mult interes, au ascultat cu atenție instrucțiunile de la specialiștii SMURD, apoi le-au aplicat și ei pe manechinele specializate” – spun inițiatorii proiectului.

La evenimentul de sâmbătă, personalul SMURD, cu experiență în intervențiile de urgență, a predat gratuit tehnici de prim ajutor, iar cursurile s-au desfășurat succesiv, repetându-se pe parcursul întregii zile. Metoda de predare a fost una hands-on, pentru grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele au fost explicate și demonstrate cu manechinele specializate în față, cursanții exersând apoi, prin simulare de situații reale.

Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, au inclus suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, utilizarea defibrilatorului automat, ventilațiile și dezobstrucția căilor aeriene, atât la adult, cât și la copii.

Maratonul Resuscitării, aflat la a cincea ediție de iarnă, este un proiect demarat în 2015, din inițiativa studenților voluntari SMURD Cluj.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut