Peste 3.000 de cadre medicale au făcut grevă în Cluj

greva-medici_bisLa greva de avertisment de miercuri, desfăşurată în primele două ore ale dimineţii, au participat peste 3.000 de cadre medicale din toate unităţile sanitare ale judeţului Cluj, fără ca această acţiune de protest să afecteze pacienţii.

Miercuri, la ora 8 dimineaţa, cadrele medicale din unităţile sanitare ale judeţului Cluj au intrat într-o grevă de avertisment, care a durat două ore. “Protestul a decurs normal, fără incidente. Au fost asigurate urgenţele şi o treime din activitate, conform legii, şi nu ştiu să fi existat incidente sau nemulţumiri ale pacienţilor. Fiind programată dimineaţa, la grevă au participat doar cadrele medicale din tura I, în jur de 3.000 de persoane”, spune Ştefan Roman, liderul Sanitas Cluj. Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi la nivel naţional. “În toată ţara, au participat la protest cam 70.000 de cadre medicale, de la medici la asistenţi, îngrijitori şi personal TESA, dar nu am informaţii că ar fi existat reclamaţii din partea pacienţilor, care cred că au înţeles demersul nostru” a afirmat Leonard Bărăscu, preşedintele condederaţiei sindicale Sanitas, contactat telefonic.

Această grevă de avertisment survine după o serie de acţiuni de protest, care au constat în pichetarea Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului, urmate de o grevă japoneză, cu purtarea de banderole albe. Surprinzător sau nu, până în prezent autorităţile nu au contractat sindicaliştii, deşi au fost anunţate de calendarul protestelor. “Până acum nu avem nici un semnal, nici măcar din partea Ministerului Sănătăţii sau a Ministerului Muncii, care ar fi trebuit să ne cheme, cum este normal, la mediere. Astăzi ne-am adresat direct, în scris, premierului Dacian Cioloş solicitându-i să organizeze o şedinţă, pe care să o conducă, în vederea găsirii unor soluţii care să permită dezamorsarea acestei situaţii ” spune Leonard Bărăscu.

În lipsa unei reacţii din partea autorităţilor, sindicaliştii s-au îndreptat spre Parlament, de la care se aşteaptă rezolvarea revendicărilor. Vă reamintim că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile OUG nr. 20 şi OUG nr. 43, care, susţin ei, au rezolvat parţial inechităţile din sistemul sanitar, dar au creat altele noi, prin majorarea diferenţeloir salariale între cadrele medicale din unităţile clinice şi cele din unităţile neclinice. De asemenea, sindicaliştii mai solicită introducerea în anexele celor două ordonanţe a categoriilor de salariați omise (personalul TESA, salariaţii din reţeaua de sănătate publică, cei din medicina şcolară şi creşe, angajaţii din asistenţa socială), calcularea sporurilor la salariul de bază actual, precum şi promovarea unei legi a salarizării pentru sectorul sanitar.

“Sperăm ca, în cele două săptămîni care au mai rămas pînă în 31 octombrie, când avem programată inztrarea în grevă generală cu întreruperea activităţii pe durată nedeterminată, să găsească Parlamentul o rezolvare la solicitările noastre. În caz contrar vom fi nevoiţi să intrăm în grevă, deşi nimeni nu doreşte asta”, mai spune preşedinte Sanitas.

V. DĂDULESCU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut