Peste 250 de ONG-uri cer ministrului Sănătății și CNAS decontarea procedurii de avort la cerere

Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA, împreună cu Coaliția pentru Egalitate de Gen și Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF), alături de alte 223 de organizații ale societății civile din România și internaționale, solicită, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, decontarea din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) a procedurii de avort la cerere.

Organizațiile arată că accesul la avort „a devenit din ce în ce mai dificil în România în ultimii ani, ceea ce nu face decât să crească numărul de avorturi în condiții de risc, iar măsura decontării acestei proceduri va asigura femeilor acces universal și sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilitățile și identitățile lor”. Totodată, „astfel va putea fi realizată monitorizarea numărului de proceduri efectuate în instituțiile medicale aflate în contract cu CNAS, lucru care va ajuta la identificarea instituțiilor, localităților și județelor în care acest serviciu medical esențial nu este furnizat”.

„Controlul asupra propriului corp reprezintă fundamentul unei democrații, iar această măsură va preveni suferința și moartea femeilor care nu pot avea acces la serviciile de avort din cauza restricțiilor privind furnizarea acestui serviciu medical, reflectate în creșterea numărului de spitale care nu oferă avorturi la cerere, creșterea numărului de județe care raportează 0 avorturi la cerere în sistemul public de sănătate, creșterea prețului solicitat pentru această procedură, lipsa accesului la educație sexuală și la metode contraceptive (în special pentru grupurile vulnerabile) și creșterea influenței organizațiilor anti-avort. Asigurarea accesului universal și sigur va permite femeilor din România să aleagă în condițiile lor dacă și cum doresc să trăiască experiența sarcinii și a nașterii. Atragem atenția asupra faptului că accesul la avort a devenit din ce în ce mai dificil în ultimii ani, ceea ce nu face decât să crească numărul de avorturi în condiții de risc”, susțin organizațiile semnatare.

În scrisoarea deschisă adresată ministrului Sănătății și CNAS se arată că, în ultimii trei ani, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), „peste 300 de femei au făcut avorturi în condiții nesigure, motivul pentru creșterea avorturilor nesigure fiind acela că din ce în ce mai multe spitale nu mai oferă pacientelor posibilitatea de a face avort, invocând motive precum cele religioase, etice sau morale, decizia conducerii și a medicilor de a refuza sau criza COVID-19”.

O altă barieră semnalată de organizațiile societății civile este legată de costurile ridicate ale acestei proceduri, arătând că prețul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 de lei în sistemul public, respectiv până la 4.500 de lei în sistemul privat, „în condițiile în care salariul minim net în România este de 1.524 de lei”.

În scrisoare se mai arată că decontarea procedurii de avort la cerere ar aduce și România în rândul statelor europene în care avortul este deja acoperit de asigurarea de sănătate de stat: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

În sprijinul acestui demers de a asigura acces gratuit și sigur pentru avort la cerere, Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA, cu sprijinul organizațiilor internaționale VOICE, Médecins du Monde și Center for Reproductive Rights organizează, la București, în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie a.c., evenimentul „Ce faci când nu poți să alegi în siguranță? – O experiență imersivă despre accesul la avort în România”, altfel spus o inițiativă care explorează felul în care arată obstacolele cu care se confruntă femeile când accesează servicii de întrerupere a sarcinii la cerere.

„În contextul restricțiilor tot mai mari împotriva accesului la avort, inclusiv pentru femeile refugiate, ne dorim sensibilizarea publicului la nivel internațional, în special în statele din Europa Centrală și de Est, pentru a susține împreună libertatea de alegere și sănătatea reproductivă a femeilor. Orice îngrădire a accesului la avort este o formă de violență împotriva femeilor și nu face decât să crească numărul avorturilor făcute în condiții nesigure. Este important să recâștigăm drepturile asupra corpurilor noastre, să ne asigurăm că ele sunt ferm înrădăcinate în legislația țărilor noastre și să le extindem pentru ca femeile să poată alege în siguranță”, precizează Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut