Peste 150 milioane de euro, din PNRR, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitale

Ministerul Sănătății a publicat, la sfârșitul săptămânii trecute, Ghidul beneficiarului pentru Investiția specifică I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C12 – Sănătate.

Investiția are un buget total de 150.380.000 Euro fără TVA și constă în finanțarea a minim 25 de spitale publice pentru:

  • Reabilitarea/ modernizarea/ extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/ gruparea și tratarea pacienților cu IAAM determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile.

Această componentă poate include următoarele elemente: organizarea unor saloane cu un singur pat în vederea izolării microbiologice prevăzut cu grup sanitar propriu (ex. sisteme de presiune negativă); reabilitarea/ modernizarea blocurilor operatorii; reabilitarea/ modernizarea spațiilor destinate efectuării procedurilor de hemodializă/ hemofiltrare; controlul microbiologic al aerului din blocurile operatorii și din unitățile de terapie intensivă (instalații specifice de aer condiționat/ flux laminar/ sisteme de ventilație destinate acestor unități, instalații de dezinfectare a echipamentelor de protecție, echipamente de decontaminare a aerului și a suprafețelor, echipamente de dezinfecție prin tehnica UV sau alte tehnici moderne etc).

  • Dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializate

Această componentă poate include următoarele elemente: îmbunătățirea capacității și capabilității laboratoarelor/ compartimentelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor; echipamente automate / semi-automate pentru identificare (ID) / testare a sensibilității la antibiotice (AST) pentru bacterii și fungi; echipamente automate / semi-automate de determinare a sensibilității la antibiotice prin concentrația minimă inhibitorie (CMI).

  • Achiziționarea de echipamente destinate reducerii IAAM

 Aceasta componentă poate include următoarele elemente: sisteme de decontaminare a aerului din încăperi; sisteme de dezinfecție suprafețe cu abur/ presiune înaltă etc; sisteme de sterilizare echipamente protecție personal; sisteme de curățenie automate care utilizează tehnici avansate pentru dezinfecție/decontaminare aer, suprafețe și sau echipamente; sisteme de ventilație de înaltă calitate pentru pacienții critici prevăzute cu filtre antibacteriene și antivirale; sisteme de sterilizare instrumentar medical și echipamente bazate pe tehnologii moderne cu plasmă, UV etc.; sisteme / echipamente de control al igienei mâinilor; sisteme/ echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe; echipamente și sisteme digitale / IT / AI de monitorizare al IAAM; echipamente de neutralizare materiale contaminate prin compactare.

Lista de elemente (echipamente/investiții) „nu este limitativă, ci orientativă” – precizează Ministerul Sănătății.

Valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de 6 milioane de Euro fără TVA. Data de deschidere a platformei pentru depunerea dosarelor de finanțare este 25 septembrie 2022, ora 10:00. Propunerile de proiecte se pot depune până cel târziu în 30 noiembrie 2022, ora 16:00. Semnarea contractelor de finanțare cu minim 25 de spitale este 24 februarie 2023, iar data limită de implementare a proiectelor: 2 mai 2024.

Ghidul se găsește public pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea Apeluri PNRR Ministerul Sănătății – C12. Sănătate.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut