Peste 10.000 de polițiști în stradă, de Paștele catolic; aproape 200, la Cluj

Peste 190 de polițiști clujeni vor fi la datorie, zilnic, „pentru ca Paștele catolic să fie petrecut în condiții de liniște și siguranță, iar prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19 să fie respectate”.

„În acest sfârșit de săptămână, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj vor acționa în sistem integrat, împreună cu jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și cei ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță și respectarea măsurilor de sănătate publică. Zilnic, în medie 130 de polițiști din dispozitivele de ordine și siguranță publică vor acționa pentru prevenirea și combaterea oricăror incidente care ar putea afecta liniștea cetățenilor și intervenția rapidă atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale. De asemenea, pentru prevenirea producerii unor evenimentelor rutiere negative și asigurarea fluenței traficului rutier, în aceste zile, polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere rutiere din localitățile urbane, precum și pe sectoarele DN din județul Cluj” – informează IPJ Cluj.

Totodată Poliția clujeană reamintește că, în noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă circulația persoanelor, în intervalul orar 20:00-2:00, pentru participarea la slujbele religioase organizate cu ocazia  Paștelui Catolic.

„Purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile publice, inclusiv în lăcașurile de cult, pe timpul oficierii slujbelor. Recomandăm ca deplasarea către lăcașurile de cult să se realizeze cu evitarea aglomerărilor! Protejarea sănătății comunității este prioritară, vă rugăm să fiți responsabili!” – este mesajul transmis de Poliția clujeană.

* * *

Potrivit IGPR, la nivel național, peste 10.000 de polițiști,  cu aproximativ 4.200 de autospeciale, vor acționa, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria Română și cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice și respectarea măsurilor de sănătate publică.

Efectivele de poliție planificate în serviciu vor desfășura activități pe două paliere: „unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii”.

„Cei mai mulți dintre colegii aflați la datorie în această perioadă, peste 6.000, sunt din structurile de ordine publică, iar aproximativ 1.700 sunt polițiști de la rutieră. Alături de aceștia, ca de fiecare dată, sunt în dispozitiv și colegi de la alte structuri – transporturi, investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă și polițiști de la arme, explozivi și substanțe periculoase” – precizează IGPR.

Activitățile de prevenire a răspândirii și limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfășurate împreună cu partenerii instituționali. Astfel – precizează sursa citată -, „polițiștii, în echipe mixte cu jandarmi, polițiști locali, pompieri și cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vor fi angrenați în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun și pe terase, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a nu permite desfășurarea unor activități care ar duce la creșterea numărului de infectări”. De asemeni, pe drumurile publice, polițiștii de la rutieră „vor acționa, pentru prevenirea producerii unor accidente grave și vor beneficia de informații în timp real cu privire la fluența traficului, în urma colaborării cu colegii de la Inspectoratul General de Aviație al MAI”.

Poliția Română reamintește că, în interiorul localităților, „se interzic circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri”. De asemeni, „în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în intervalul orar 22:00 – 5;00, iar în toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20:00 – 5:00”. Totodată, „în toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în intervalul orar 20:00 – 5:00”.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut