Pesimism în economia românească. Firmele se așteaptă la majorări de taxe și impozite

Majoritatea covârșitoare a companiilor româneşti (73%) anticipează că vor plăti în acest an mai multe taxe şi impozite (impozit pe profit, TVA, taxe locale sau alte impozite directe ori indirecte) comparativ cu anii anteriori, şi doar 27% dintre firme consideră că nu se va întâmpla așa ceva.

Un studiu realizat recent de EY România arată că cei mai mulţi respondenţi (27%) au bifat varianta unor plăţi mai mari la impozite şi taxe, pentru că activitatea companiei şi numărul de angajaţi au crescut. Evoluţia inflaţiei a ocupat locul doi, cu 22% dintre răspunsuri, ca potenţial motiv de creştere a taxelor în acest an şi abia pe locul trei (cu 20% dintre răspunsuri) a fost percepţia potrivit căreia, în acest an, taxele vor creşte, ca urmare a reformei fiscale în curs.
Nevoia de aliniere la eventuale cerinţe internaţionale noi a fost premisa bifată de 10% dintre respondenţi, la egalitate cu evoluţia contextului politic şi perioada pre-electorală (tot 10%). Cea mai pesimistă variantă, în care toate motivele menționate vor determina creşteri de taxe şi impozite în acest an, a fost aleasă de aproape 12% dintre cei intervievaţi.

Convingerea companiilor că în acest an şi anul viitor creşterile de taxe şi impozite sunt inevitabile, a fost menționată de peste jumătate (53%) dintre respondenţi, în timp ce peste o treime (33%) nu s-au pronunţat. Ceilalți 14% au considerat că aceste creşteri de taxe sunt evitabile în următorii doi ani.
Peste o treime dintre respondenţi (35%) au considerat că acţiunile de combatere a evaziunii fiscale ar fi o alternativă viabilă la creşterea de taxe şi impozite sau pentru a contracara creşterile. A doua soluție, ca pondere în totalul opțiunilor, este creşterea gradului de conformare voluntară a contribuabililor, iar a treia este îmbunătăţirea metodelor şi a gradului de colectare ca alternativă la potenţialele creşteri de taxe şi impozite. De asemenea, 16% dintre respondenţi consideră că utilizarea unor platforme automatizate de raportare, poate fi o alternativă la potenţiale creşteri de taxe din acest an.

Privind reintroducerea plafonării contribuţiilor de asigurări sociale (CAS şi CASS), eventual revenirea pe modelul anului 2017, la cinci salarii medii pe economie, cei mai mulţi respondenți (40%) au considerat că activitatea le va fi puţin influenţată, peste un sfert dintre ei au considerat că impactul va fi mare dacă se va lua această măsură (26%), peste 16% au considerat cămăsura nu va avea niciun fel de impact, 12% au apreciat că impactul va fi mic, iar doar 6% estimează că impactul va fi foarte mare.

Investitorii români nu prea au încredere în economia națională

Potrivit sondajului efectuat de platforma de investiții eToro, mult peste jumătate (62%) dintre investitorii individuali rămân sceptici privind evoluția economiei naționale. De asemenea, cei mai mulți investitori (52%) susțin că nu au încredere în evoluţia pozitivă a pieței imobiliare. Totuși, marea majoritate a investitorilor sunt încrezători privind locurile lor de muncă (78%), veniturile şi standardul de viaţă (76%).

Investitorii români au indicat că sunt cel mai îngrijoraţi de creşterea inflaţiei, de conflictele internaţionale şi de o potenţială recesiune a economiei globale, în timp ce o posibilă recesiune a economiei româneşti se află abia pe locul patru în topul îngrijorărilor. Nici creşterea datoriei suverane a României nu reprezintă un subiect de îngrijorarea, și îi preocupă doar pe 5% dintre investitori, în timp ce 10% dintre ei sunt îngrijoraţi de o eventuală creştere a taxelor şi impozitelor.

Pe de altă parte, 90% dintre investitori nu au emoții privind randamentul portofoliilor de investiţii în acest an, și numai 6% spun că se aşteaptă la pierderi. De remarcat că cei mai pesimiști sunt în zona de Nord-Vest (din care face parte și județul Cluj), iar cei mai optimişti se află în sud-estul țării.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut