Perturbaţii în sistemul energetic naţional. Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de sâmbătă, din cauza condiţiilor meteo, iar turbinele eoliene au început să se oprească, însă, cu sprijinul Hidroelectrica, se asigură echilibrarea sistemului energetic naţional, nefiind probleme în acest moment, informează Ministerul Energiei, printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, având în vedere avertizările meteo ale Agenţiei Naţionale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situaţiei la nivelul comandamentului energetic de iarnă şi luarea tuturor măsurilor necesare. Condiţiile meteorologice vor fi dificile din aceasta seară şi până mâine în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României, unde se concentrează importante capacitaţi de producţie a energiei, în special nucleară şi eoliană.

Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar reţele de transport şi distribuţie a energiei electrice pot fi afectate.

„SN Nuclearelectrica SA anunţă, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condiţiilor meteo care au cauzat perturbaţii în sistemul energetic naţional. Deconectarea automată a Unităţii 1 s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii. Deconectarea automată a Unităţii 1, precum şi lucrările de remediere, nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător.
(…) Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească”, se menţionează în comunicat.

Eolienele produc în prezent aproximativ 1.400 MW, faţă de 2.400 MW, cât erau programaţi. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată, în acest moment în sistemul energetic sunt 1.700 MW deficit. „Situaţia este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic naţional. În acest moment nu există probleme”, se mai subliniază în comunicat.

„Suntem atenţi la evoluţii şi ne coordonăm cu toate instituţiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuţie şi marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziţie”, a declarat Sebastian Burduja.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o atenţionare Cod galben de cantităţi însemnate de precipitaţii, ninsori şi intensificări ale vântului, valabilă până duminică la ora 10:00, conform căreia în jumătatea estică a teritoriului şi la munte vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, local de 25-35 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, în sud-estul Transilvaniei şi în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va depune strat de zăpadă şi mixte în rest. Vor fi condiţii de polei. Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul şi sud-estul teritoriului, cu viteze de 55-65 km/h. La munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăşi 60-80 km/h.

De asemenea, a emis o avertizare Cod portocaliu valabilă tot până duminică la ora 10:00 pentru Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, undevor fi intensificări susţinute ale vântului cu rafale de 80-110 km/h, va ninge şi va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

O altă avertizare Cod portocaliu, valabilă până duminică la ora 10:00, vizează sudul Moldovei, estul Munteniei şi în Dobrogea, unde vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale în general de 85-90 km/h, iar local cantităţile de precipitaţii vor depăşi 40-60 l/mp. Vor fi precipitaţii mixte şi, din a doua parte a nopţii, vor predomina ninsorile viscolite. În bazinul vestic al Mării Negre vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 km/h.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut