Performanță istorică a echipei României, la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi

Echipa Națională a României la Dezbateri pentru elevi, coordonată de ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) a obținut, pentru prima dată în istorie, o clasare în primele 8 echipe ale lumii la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship), ce s-a desfășurat online, între 25 iulie și 5 august.

Formată din 6 elevi (5 + 1 rezervă) ai colegiilor naționale „Mihai Viteazul” – Ploiești, „Sfântul Sava”, „Gheorghe Lazăr” și „Mihai Viteazul” – București (Oana Nițu, Elena Rădulescu, Tania Acsinte, Irina Chicuș, Valeriu Cărășel și Arina Dumitru), echipa României a fost singura din Europa prezentă în sferturile Campionatului Mondial.

„În rundele preliminare echipa noastră a înregistrat 5 victorii (vs. Grecia, Israel, Slovacia, Ghana, Rwanda) și 3 înfrângeri (vs. Danemarca, Africa de Sud și Irlanda). Astfel, cu 5 victorii, 17 decizii ale arbitrilor și 249.57 puncte individuale, echipa României s-a calificat în rundele eliminatorii de pe locul 10 în divizia 2 (sunt 2 divizii). În șaisprezecimi a învins cu 3-0 echipa Mongoliei și în optimi a trecut cu 2-1 de echipa Africii de Sud, ajungând, pentru prima dată în istorie, în sferturile competiției. Echipa României a fost singura echipă din Europa prezentă în sferturile Campionatului Mondial, echipe puternice, de vorbitori nativi de limba engleză precum echipa Angliei sau Irlandei părăsind turneul în fazele anterioare. Parcursul extraordinar al elevilor români s-a oprit în sferturi, în fața echipei statului Filipine. Astfel, în clasamentul general final, echipa României s-a clasat pe locul 8 din 74 de țări participante la ediția din acest an”, se arată într-un comunicat al Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică.

Echipa României a obținut și titlul de Cea mai bună echipa EFL ( „EFL Best Team”), din cele 19 echipe EFL din concurs (înaintea unor echipe precum Danemarca, Lituania, Japonia, Germania, Croația, Ungaria).

Lotul de antrenori care a pregătit echipa națională este format din instructori și arbitri cu experiență ai Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR, mulți dintre ei foști componenți ai echipei naționale.

România a fost prezentă la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi încă din 2006. Până acum, cea mai bună performanță anterioară a echipei a fost în 2020, când elevii români au obținut locul 15 în clasamentul general și locul 1 în clasamentul EFL – mai precizează sursa citată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut