Percheziţii la Primăria Frata

Peste 100 de percheziţii în Cluj şi în alte 24 de judeţe au fost efectuate de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice în cadrul unei operaţiuni ce viza destructurarea unei reţele de evaziune şi înşelăciune cu mărfuri fictive.

În septembrie 2017, într-o dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 6,8 milioane lei, instrumentat de IPJ Olt, au avut loc 20 de percheziţii în cinci judeţe: Olt (Drăgăneşti-Olt şi Potcoava), Giurgiu (în municipiul Giurgiu şi comunele Oinacu şi Gogoşari), Dâmboviţa (Mătăsaru şi Conteşti), Teleorman (Putineiu) şi Dolj (Poiana Mare). Din cercetări efectuate în dosarul instrumentat de IPJ Olt a reieşit că în cadrul unui circuit economic s-ar fi desfăşurat operaţiuni fictive cu bunuri prin intermediul unor firme de tip fantomă, iar persoanele implicate ar fi livrat către instituţii bunuri (mobilier urban) fără a avea documente justificative de provenienţă. Printre instituţiile păgubite se numără şi Primăria Frata din judeţul Cluj.

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au efectuat, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi 25 de judeţe, într-un dosar în care mai multe persoane sunt bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin infracţiuni de fals şi de serviciu.

„Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, efectuează peste 100 de percheziţii, în 25 de judeţe şi în Bucureşti, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin infracţiuni de fals şi de serviciu”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Din cercetări a reieşit că mai multe instituţii din ţară ar fi efectuat plata unor achiziţii fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituţiei sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziţia era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepţii ale mărfurilor achiziţionate.

„Aceste achiziţii ar fi fost făcute de la diferite societăţi comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleaşi persoane fizice, au sediul social şi domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate şi care au înregistrat venituri doar din încasări de la unităţi administrativ-teritoriale, instituţii de învăţământ şi alte instituţii”, se arată în comunicat.

Activităţile se desfăşoară în judeţele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Călăraşi, Buzău, Ilfov, Brăila, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Timiş, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanţa, Braşov, Argeş, Teleorman, Mehedinţi, Ialomiţa, Arad şi Giurgiu, precum şi în Bucureşti, la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale şi instituţii.

La acţiune participă poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi inspectoratele de poliţie ale judeţelor în care au avut loc percheziţiile.

C.P.

Articole din aceeasi categorie