Pentru sănătatea mintală a studenților – proiectul CaringUniversities

Universitatea Babeș-Bolyai va implementa, împreună cu colaboratorii săi din țară, reuniți în rețeaua națională WellbeingAcademy, proiectul internațional CaringUniversities al Organizației Mondiale a Sănătății și al Universității Harvard, dedicat evaluării sănătății mintale a studenților.

„Inițiativa CaringUniversities a Organizației Mondiale a Sănătății – World Mental Health International College Student Initiative (WMH-ICS) – este o colaborare internațională în domeniul sănătății mintale, coordonată la nivel internațional de către Universitatea Harvard. În cadrul proiectului se realizează o evaluare psihologică sistematică a studenților, cu scopul final de a ajuta apoi universitățile să-și optimizeze serviciile de sănătate mintală oferite acestora. Spre exemplu, evaluarea sănătății mintale a studenților care acum sunt în anul I de studiu va fi realizată cu un sistem de evaluare comun la nivel internațional și va implica evaluări multiple, pentru a surprinde evoluția lor în timp. Culegerea datelor se va face online, cu instrumente psihologice riguroase, țintind informații despre: un spectru larg de tulburări psihice (ex. tulburări depresive, tulburări de anxietate, tulburări legate de abuzul și dependența de substanțe, comportamente și gânduri suicidare etc.); predispoziții spre tulburări psihice; și mijloacele de a stimula studenții să apeleze la servicii de suport psihologic. Apoi, se va putea evalua eficiența unui spectru larg de intervenții psihologice online (inclusiv prin unele studii clinice randomizate) și se vor disemina rezultatele obținute în mediul științific, profesional și al potențialilor beneficiari” – informează UBB.

„Știm că perioada studenției aduce cu sine presiuni si schimbări pentru studenți, care îi pot pune pe aceștia la risc pentru probleme de sănătate mintală. Această problematică generală este accentuată, însă, acum, în condiții de pandemie COVID19. Problemele de sănătate mintală pot avea un impact major asupra funcționării și performanței studenților și îi pot determina pe aceștia chiar să renunțe la studii. Cu toate acestea, rata solicitării de ajutor pentru problemele de sănătate mintală din partea studenților este una foarte scăzută, deși multe universități, inclusiv UBB, oferă astfel de servicii gratuite” – declară directorul Clinicii Universitare de Psihologie „Babeș-Bolyai – PsyTech”, conf. univ. dr. Oana David.

În opinia sa, universitățile au astăzi nevoie să înțeleagă sănătatea mintală a studenților lor „cu mijloace riguroase și într-o manieră dinamică, în așa fel încât apoi să poată dezvolta servicii de intervenție psihologică adaptate nevoilor acestora”. „Este, așadar, un moment prielnic să ne putem alătura consorțiului internațional coordonat de Universitatea Harvard, consorțiu care a adus cele mai importante contribuții la înțelegerea acestei problematici la nivel internațional. Parte a rețelei WellbeingAcademy din țară, UBB îi va avea pe colaboratorii săi strategici din România și din Cluj-Napoca: Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, împreună putând astfel oferi date robuste în beneficiul studenților noștri și al întregului sistem academic din țară, dar și al științei la nivel internațional”, declară conf. univ. dr. Oana David.

Inițiativa internațională este organizată prin “consorții de țară”, formate din cercetători de la una sau mai multe universități. UBB, prin conf. univ dr. Oana David, director al Clinicii Universitare de Psihologie „Babeș-Bolyai – PsyTech”, este coordonator al rețelei din România, WellbeingAcademy, focalizată pe evaluarea sănătății mintale a studenților.

UBB a anunțat că va implementa adițional și studii ce vor investiga eficiența unor intervenții psihologice pentru studenți, derulate prin programele Clinicii Universitare de Psihologie „Babeș-Bolyai – PsyTech”, și va coordona procesul de diseminare a rezultatelor.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut